Jak zrobić grzanki w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzanki to doskonały dodatek do zup, czy sałatek. Nie musisz kupować ich jednak w sklepie, gdyż bardzo łatwo można je stworzyć w swojej własnej kuchni. Wystarczy, że masz dostęp do piekarnika, a także posiadasz chleb i oliwę. A więc jak zrobić grzanki w piekarniku?
- Oliwę wymieszaj w miseczce z ulubionymi ziołami, szczyptą pieprzu i solą.
- Kromki chleba posmaruj, najlepiej przy pomocy pędzelka roztworem oliwy z ziołami. Grzanki powinny zawierać dość sporo oliwy.
- Kromki pokrój w drobną kostkę.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie grzanki.
- Grzanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7 - 8 minut.
Grzanki to doskonały pomysł na dodatek do dań. Możesz wykorzystać je do aromatycznych zup kremów, czy smacznych sałatek. Zwykle jednak sięga się po gotowe grzanki, te dostępne w sklepach. Nie trzeba jednak tego robić, gdyż smaczne grzanki można stworzyć we własnej kuchni i nie jest to wcale tak trudne, jak może się wydawać.
Grzanki można stworzyć z każdego chleba. Najlepiej dobierz jego rodzaj do swoich preferencji. Pyszne grzanki powstaną zarówno z chleba pszennego, jak i tego żytniego. Warto pamiętać, że nie zawsze chodzi tylko o to, by były smaczne, powinny być również dobre dla zdrowia. Dla wielu osób najsmaczniejsze są grzanki z chleba tostowego. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Chleb tostowy dostępny w sklepach zwykle należy do żywności bardzo mocno przetworzonej. Takie produkty, chcemy w swojej diecie ograniczyć do minimum. Nie jest to żywność odżywiająca ciał, dlatego dobrze nie sięgać po nią w pierwszej kolejności. Zamiast tego warto sięgnąć po pieczywo o lepszej jakości. Jeśli jednak bardzo lubisz pieczywo tostowe, możesz poszukać opcji, która ma lepszy skład. To znaczy, jest wolne od emulgatorów, konserwantów, czy cukru. Co zamiast pieczywa tostowego? Lepiej sięgnij po pieczywo pszenne lub żytnie, jednak pełnoziarniste. Taki rodzaj pieczywa doskonale sprawdza się na co dzień. Zwłaszcza jeśli chcesz zadbać o swój układ pokarmowy i krwionośny.
Jak upiec grzanki? To niezwykle proste! Wystarczy, że ułożysz je na blasze piekarnika i podgrzejesz. Pamiętaj jednak, że nie powinno się używać zbyt wysokiej temperatury. Grzanki wtedy będą przesuszone i łatwo mogą się przypalić. Zamiast tego, lepiej użyć nieco niższej temperatury i dłuższego czasu pieczenia. Nie martw się jednak, grzanki nie pieką się tak długo. Tak naprawdę w mniej niż 10 minut możesz cieszyć się pysznymi grzankami. Pilnuj ich, gdyż łatwo się przypalają, zwłaszcza jeśli Twój piekarnik dobrze grzeje. Kiedy wiadomo, że grzanki są gotowe? Wystarczy, że lekko się zarumienią.
Jeśli szukasz inspiracji nie tylko na to jak się robi grzanki, ale też, z czym je podawać, koniecznie sięgnij do wyróżnionych przepis na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden ciekawy przepis na grzanki. Domowe grzanki doskonale sprawdzą się do zupy dyniowej, czy sałatką grecką. Koniecznie sprawdź te propozycje, gdy braknie Ci pomysłu co przygotować do jedzenia.