Jak zrobić grzanki na patelni? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzanki to doskonały dodatek do zup, czy sałatek. W dodatku można je z łatwością zrobić w swoim domu. Domowe grzanki są znacznie zdrowsze niż te sklepowe. W wielu gotowych produktach występuje dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych lub tłuszcze trans, które należy ograniczyć w swojej diecie. Do przygotowania domowych grzanek najlepiej użyć oliwy, która jest doskonałym źródłem polifenoli i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego w domowych grzankach znajdziesz również mniej soli. A więc jak zrobić grzanki na patelni? Oto sprawdzony przepis:
- Chleb pokrój w małą kostkę.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy i ulubione zioła. Najlepiej sprawdzają się: bazylia, tymianek, oregano, czosnek, rozmaryn, natka pietruszki, czy koperek.
- Oliwą wysmaruj grzanki.
- Rozgrzej dobrze suchą patelnię.
- Grzanki podgrzewaj na patelni, aż do zarumienienia.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie grzanek? Koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na grzanki z patelni, a także inne dania z ich wykorzystaniem. Jeśli nie masz gotowych grzanek, zrobisz je w kilka chwil z chleba. Domowe grzanki zachwycają wspaniałym aromatem ziół i są znacznie zdrowsze niż ich sklepowy odpowiednik. Grzanki w domu możesz zrobić zarówno na patelni, jak i z piekarnika. Wybór sposobu zależy od ciebie. Nie można ukrywać jednak, że te z patelni są po prostu szybsze.
Z jakiego chleba zrobić najlepsze grzanki? Wiele osób przygotowuje je z chleba tostowego. Jednak najlepsze, to te z chleba żytniego lub pszennego. Taki chleb jest zdrowszą wersją. Chleb tostowy zwykle zawiera niezwykle dużo cukru, więc nie będzie dobrą opcją na zdrowej diecie. Oczywiście można sięgać po niego od czasu do czasu, jednak najlepiej robić to jak najrzadziej. Chleb tostowy zaliczany jest bowiem do żywności niezwykle przetworzonej, która powinna pojawiać się w codziennym menu jak najrzadziej. Wspaniale prezentują się te z jasnego pieczywa, jednak dobrze jest pamiętać, że ze względu na małą ilość błonnika, nie jest ono tak wartościowe, jak pieczywo pełnoziarniste. I choć oczywiście może pojawiać się w diecie, warto jednak zadbać o różnorodność. Najlepsze grzanki to te z pieczywa pszennego pełnoziarnistego, razowego lub żytniego. Najlepiej, jeśli możemy wykorzystać opcję na zakwasie. Taki chleb pozytywnie wpływa również na mikroflorę jelitową. Jeśli z powodu alergii, czy nietolerancji, nie możesz sięgać po pieczywo pszenne, czy żytnie, możesz wykorzystać również chleb bezglutenowy.
Grzanki to doskonały pomysł na wspaniały dodatek do dań. Są pyszne i szybkie. To dobre rozwiązanie nie tylko do zup, ale również smacznych sałatek. Ne musisz wcale kupować ich w sklepie, wystarczy, że sięgniesz po pieczywo, które zapewne masz już w domu. To również dobry sposób na pozbycie się chleba, który nie jest zbyt świeży. Dzięki temu całość można użyć go i ograniczyć marnowanie. Chleb, który jest już nieco twardy, doskonale sprawdzi się do grzanek, zwiększając ich chrupkość. A jak wiadomo, to właśnie ona jest najbardziej pożądana w tym produkcie.