Jak zrobić grzanki do zupy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupy to jeden z najlepszych sposobów na obiad, dlatego, że wszyscy je kochają. Jednak zupa smakuje znacznie lepiej, gdy dodaj się do niej odpowiednie dodatki. Najpopularniejsze to oczywiście grzanki. Jak zrobić grzanki do zupy? Oto prosty przepis:
- Chleb pokrój w małą kostkę.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy i ulubione zioła. Najlepiej sprawdzają się: bazylia, tymianek, oregano, czosnek, rozmaryn, natka pietruszki, czy koperek.
- Oliwą wysmaruj grzanki.
- Grzanki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 6 - 7 minut.
- Grzanki możesz też podsmażyć na suchej patelni.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie grzanek? Koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na grzanki do zupy, a także inne dania z ich dodatkiem.
Grzanki to doskonały pomysł na dodatek do zup. Są smaczne, a przy tym niezwykle chrupiące. Dzięki temu sprawiają, że każda zupa smakuje po prostu znacznie lepiej. W dodatku ich przygotowanie jest naprawdę szybkie. Jeśli nie masz gotowych grzanek, zrobisz je w kilka chwil z chleba. Domowe grzanki zachwycają wspaniałym aromatem ziół i są znacznie zdrowsze niż ich sklepowy odpowiednik. Grzanki w domu możesz zrobić zarówno na patelni, jak i z piekarnika. Wybór sposobu zależy od ciebie.
Z jakiego chleba zrobić najlepsze grzanki? Wiele osób przygotowuje je z chleba tostowego. Jednak najlepsze, to te z chleba żytniego lub pszennego. Taki chleb jest zdrowszą wersją. Chleb tostowy zwykle zawiera niezwykle dużo cukru, więc nie będzie dobrą opcją na zdrowej diecie. Oczywiście można sięgać po niego od czasu do czasu, jednak najlepiej robić to jak najrzadziej. Chleb tostowy zaliczany jest bowiem do żywności niezwykle przetworzonej, która powinna pojawiać się w codziennym menu jak najrzadziej. Zamiast tego warto sięgnąć po zdrowszy chleb pszenny, żytni, czy razowy. Najlepiej, jeśli możemy wykorzystać opcję na zakwasie. Taki chleb pozytywnie wpływa również na mikroflorę jelitową. Jeśli z powodu alergii, czy nietolerancji, nie możesz sięgać po pieczywo pszenne, czy żytnie, możesz wykorzystać również chleb bezglutenowy.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi smaczne grzanki, możesz sięgać po nie na co dzień. Ne musisz wcale kupować ich w sklepie, wystarczy, że sięgniesz po pieczywo, które zapewne masz już w domu. To również dobry sposób na pozbycie się chleba, który nie jest zbyt świeży. Dzięki temu całość można użyć go i ograniczyć marnowanie. Chleb, który jest już nieco twardy, doskonale sprawdzi się do grzanek, zwiększając ich chrupkość. A jak wiadomo, to właśnie ona jest najbardziej pożądana w tym produkcie. Domowe grzanki są znacznie zdrowsze niż te sklepowe. W wielu gotowych produktach występuje dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych lub tłuszcze trans, które należy ograniczyć w swojej diecie. Do przygotowania domowych grzanek najlepiej użyć oliwy, która jest doskonałym źródłem polifenoli i zdrowych tłuszczów. Oprócz tego w domowych grzankach znajdziesz również mniej soli.