Jak zrobić grzanki czosnkowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić grzanki czosnkowe? Oto prosty przepis. Będziesz potrzebować do niej tylko ulubionego pieczywa, masła i czosnku, a także ulubione zioła.
- W miseczce umieść miękkie masło. Dodaj odrobinę soli, zioła (np. pietruszkę, bazylię, oregano) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Pieczywo posmaruj dość grubą warstwą masła.
- Pieczywo układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Grzanki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.
Choć zwykle grzanki te podaje się jako dodatek do sałatek, czy dań na bazie jajek, możesz też sięgnąć po nie, gdy przygotowujesz smaczną zupę krem. To pomysł na ciekawy dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Grzanki możesz zjadać w całości, ale również dzielić na mniejsze kawałki i podawać w sałatce, czy zupie.
Jeśli szukasz inspiracji na naprawdę ciekawy dodatek do wielu dań, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam nie tylko przepis na grzanki czosnkowe, ale również inne smaczne. Sprawdzą się idealnie do zupy.
Grzanki są pyszne, gdy przygotowujesz je na świeżo. Idealnie smakują zwłaszcza na ciepło. To dobre rozwiązanie, gdy przepadasz za pieczywem. Nie musisz wcale kupować ich w sklepie, wystarczy, że sięgniesz po pieczywo, które zapewne masz już w domu. To również dobry sposób na pozbycie się chleba, który nie jest zbyt świeży. Dzięki temu całość można użyć go i ograniczyć marnowanie. Najlepsze grzanki to te z piekarnika, jednak można je też przygotować na patelni. Wtedy jednak należy to zrobić w nieco inny sposób. Pieczywo trzeba pokroić w kostkę, a zioła i czosnek rozmieszać z roztopionym masłem. Chleb polać roztopionym masłem i podpiekać na suchej patelni. Takie grzanki są równie smaczne i sprawdzają się świetnie, zwłaszcza gdy nie mamy piekarnika.
Grzanki możesz przygotować z każdego rodzaju pieczywa. Z jakiego chleba zrobić najlepsze grzanki? Wiele osób przygotowuje je z chleba tostowego. Jednak najlepsze, to te z chleba żytniego lub pszennego. Taki chleb jest zdrowszą wersją. Chleb tostowy zwykle zawiera niezwykle dużo cukru, więc nie będzie dobrą opcją na zdrowej diecie. Oczywiście można sięgać po niego od czasu do czasu, jednak najlepiej robić to jak najrzadziej. Chleb tostowy zaliczany jest bowiem do żywności niezwykle przetworzonej, która powinna pojawiać się w codziennym menu jak najrzadziej. Zamiast tego warto sięgnąć po zdrowszy chleb pszenny, żytni, czy razowy. Najlepiej, jeśli możemy wykorzystać opcję na zakwasie. Taki chleb pozytywnie wpływa również na mikroflorę jelitową. Jeśli z powodu alergii, czy nietolerancji, nie możesz sięgać po pieczywo pszenne, czy żytnie, możesz wykorzystać również chleb bezglutenowy.
Grzanki to doskonały pomysł na dodatek do zup. Są smaczne, a przy tym niezwykle chrupiące. Dzięki temu sprawiają, że każda zupa smakuje po prostu znacznie lepiej. W dodatku ich przygotowanie jest naprawdę szybkie. Jeśli nie masz gotowych grzanek, zrobisz je w kilka chwil z chleba. Domowe grzanki zachwycają wspaniałym aromatem ziół i są znacznie zdrowsze niż ich sklepowy odpowiednik. Grzanki w domu możesz zrobić zarówno na patelni, jak i z piekarnika. Wybór sposobu zależy od ciebie.