Jak zrobić granolę?

- Na początek przygotuj:
- gram płatków owsianych,
- gram dowolnych orzechów (możesz użyć mieszanki),
- gram pestek dyni oraz słonecznika,
- płaską łyżeczkę cynamonu,
- łyżki oleju rzepakowego,
- gram miodu.
- Orzechy posiekaj.
- Do miski wrzuć wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj, aby powstała zwarta, nierozpadająca się masa.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blaszkę wyłóż masę i równomiernie rozłóż ją na całej powierzchni blaszki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20-25 minut, mieszając co około 5 minut.
- Granolę wyciągnij, gdy lekko się zarumieni.
- Granolę pozostaw do ostygnięcia, dodaj do niej ulubione owoce suszone i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Fit granolę przechowuj przez około 2 tygodnie.