Jak zrobić gorącą czekoladę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gorąca czekolada to prawdziwy zimowy przysmak. Najlepsza jest jednak ta domowa. A więc jak zrobić gorącą czekoladę samodzielnie w domu? Oto najprostszy przepis na gorącą czekoladę:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- czekoladę mleczną lub deserową 100 g,
- mleko 150 ml,
- śmietankę kremówkę 50 ml,
- cukier waniliowy 5 g.
- Do rondelka przelej mleko i śmietankę. Podgrzej je, jednak nie doprowadzaj do wrzenia.
- Małymi partiami, najlepiej po kosteczce, dodawaj czekoladę do rondelka. Podczas dodawania czekolady, cały czas mieszaj płyn, by nie powstały grudki.
- Wsyp cukier waniliowy i wymieszaj.
- Zagotuj, cały czas mieszając, aż czekolada zgęstnieje.
- Podawaj w kubku lub filiżankach.
Tę domową i smaczną gorącą czekoladę można przygotować w kilka chwil. Stanowią dobrą opcję również dla dzieci. Zawiera mało cukru, nie dostarcza również wzmacniaczy smaku, czy konserwantów. Stanowi pyszną alternatywę dla innych napojów zimowych, na przykład tych z kakao.
Choć bez problemu można znaleźć gotową gorącą czekoladę na sklepowych półkach, to jednak lepiej zrobić ją samemu. Dzięki temu ma się pewność, co właściwie w niej jest. W sklepowych produktach niestety bardzo często dodaje się sporo cukru, przez co czekolada, choć smaczny, nie jest zbyt zdrowy. A gorąca czekolada może być częścią diety, naprawdę każdej. Jeśli chce się ją zrobić w wersji fit, można użyć słodzika, zamiast cukru.
Teraz gdy wiesz już, jak przygotować pyszną gorącą czekoladę do picia możesz zabrać się do jej przetestowania w domu. Świetnie sprawdza się zwłaszcza z dodatkiem bitej śmietany, czy czekoladowej posypki. Można wzbogacić ją również o przeróżne syropy smakowe, które sprawią, że będzie smakować, jak z najlepszej cukierni.
Czekolada, choć zwykle wydaje się produktem niezdrowym, zawiera naprawdę sporo cennych właściwości. Wyniki badań naukowców potwierdzają pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Zjedzenie czekolady poprawia również humor. Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Oczywiście, warto sięgnąć po te o dobrym składzie, by w pełni wykorzystać ich potencjał. Dobrej jakości tabliczka czekolady w swoim składzie zawiera przede wszystkim ziarna kakaowca (w postaci miazgi kakaowej), tłuszcz kakaowy i cukier. Do mlecznej wersji tego przysmaku dodaje się prócz tego mleko odtłuszczone i serwatkę w proszku, popularne są również inne dodatki. Dobrą czekoladę, czyli taką, która pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie, można rozpoznać nie tylko po zawartości kakao, ale również po rodzaju środka emulgującego Rekomendowanym rozwiązaniem jest wybieranie tylko tych czekolad, które zawierają lecytynę sojową.