Jak zrobić gołąbki?

Przygotowanie gołąbków, niezależnie od rodzaju można podzielić na dwie części: stworzenie farszu, a następnie zawijanie go w kapustę.
Poniżej przepis na klasyczne gołąbki:
- Ugotuj 1 torebkę ryżu do miękkości. Następnie zmieszaj go z mięsem mielonym (500 g) i 1 startą cebulą. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Kapustę (średnią główkę) włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem. Pogotuj ją około 10-12 minut, a następnie delikatnie oddziel liście.
- Z farszu mięsnego uformuj rulony i umieść je na środku liścia kapusty. Brzegi kapusty schowaj do środka, a całość liścia zroluj.
- Gołąbki ułóż ciasno w garnku, łączeniem do dołu. Zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, tak by zmiękły.