Jak zrobić gołąbki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gołąbki to idealny pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Można zajadać się nimi na co dzień i od święta, bo pasują do każdej okazji. Można podawać je same lub z ziemniakami. Świetnie smakują także gołąbki w sosie pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki i śmietany lub gęstego jogurtu. To danie smakuje równie dobrze kolejnego dnia, podgrzane w piekarniku lub na patelni, gdy kapusta miło się przyrumieni. Istnieje wiele różnych rodzajów gołąbków. Do ich przyrządzenia można bowiem użyć różnych typów kapusty, czy farszów.
Do najbardziej popularnych można zaliczyć:
- gołąbki z mięsem mielonym i ryżem.
- gołąbki z kaszą i grzybami,
- gołąbki z ziemniakami.
Jednak jak zrobić gołąbki? Przygotowanie gołąbków, niezależnie od rodzaju można podzielić na dwie części: najpierw należy stworzyć farsz do gołąbków, a następnie zawinąć go w kapustę.
Poniżej przepis na klasyczne gołąbki:
- Ugotuj 1 torebkę ryżu do miękkości. Następnie zmieszaj go z mięsem mielonym (500 g) i 1 startą cebulą. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie zewnętrznej warstwy. Jeśli zastanawiasz się jak sparzyć kapustę, oto najprostszy sposób. Kapustę (średnią główkę) włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem. Pogotuj ją około 10-12 minut, a następnie delikatnie oddziel liście.
- Z farszu mięsnego uformuj rulony i umieść je na środku liścia kapusty. Brzegi kapusty schowaj do środka, a całość liścia zroluj.
- Gołąbki ułóż ciasno w garnku, łączeniem do dołu. Zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, tak by zmiękły.
Przepis na gołąbki zapewne nieco będzie różnił się w zależności od osoby, która je przygotowuje, jednak zmiany te są zwykle nieznaczne. Możemy użyć różnych przypraw do doprawiania, czy dusić je od razu w sosie. Jednak smak gołąbków zwykle pozostaje podobny.
Najlepsze gołąbki, to niewątpliwe te przygotowywane własnoręcznie w domu. Jednak wiele osób zastanawia się, jak się robi gołąbki, by całość była naprawdę łatwa. Cały proces wydaje się bowiem niezwykle skomplikowany. Jednak całość nie jest aż tak trudna. Poniżej znajdziesz również ciekawe pomysły, które pozwolą Ci przygotować różnego rodzaju gołąbki w swojej kuchni, krok po kroku.
Wszystkie składniki na gołąbki są bardzo podstawowe i łatwo jest znaleźć je w sklepie. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania.
Gołąbki to danie pyszne, tradycyjne, jednak często kojarzone z ciężkostrawnym i niezdrowym. Domowe gołąbki mogą jednak być naprawdę zdrowe! Jak przyrządzić je, by były nie tylko smaczne, ale również dobre dla całego organizmu?
- nie rozgotowuj zupełnie kapusty,
- wersję mięsną zastąp raczej tą wege,
- dodaj sos pomidorowy,
- biały ryż zamień na pełnoziarnisty lub kaszę,
- dodaj grzyby.
Dzięki temu Twoje gołąbki będą naprawdę odżywcze. Nie zapomnij podać ich z surówką ze świeżych warzyw, która świetnie dopełni całość.