Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące?

Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące
Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące
ikona podziel się
Opublikowano: 14.02.2023 r., 0:32 | Autor: Oliwia Gawron

Gofry wszystkim z nas kojarzą się ze słodkim desery i często do niego wracamy pod jednym warunkiem, gofry muszą być chrupiące, a nie gumowe i ciągnące. Zatem co zrobić, żeby były chrupiące?

Ich przygotowanie niczym nie różni się od tradycyjnej wersji, szczególną uwagę należy zwrócić na ich studzenie. Po upieczeniu koniecznie odłóż je na metalową kratkę do studzenia ciast. Wtedy mamy pewność, że nasze gofry będą chrupiące i pyszne.

Jak zrobić gofry, żeby były chrupiące? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gofry to rodzaj dania, które możesz przygotować na wiele różnych sposób w zależności od tego, na co masz obecnie ochotę. Gofry idealnie smakują w wersji wytrawnej, jak i na słodko, najważniejsza i kluczowa sprawa, dzięki której tak często i chętnie powracamy do gofrów to ich chrupkość. Dlatego poznaj mój sprawdzony sposób jak zrobić gofry żeby były chrupiące. Ich przygotowanie oraz ciasto na gofry niczym nie różni się od tradycyjnej wersji, szczególną uwagę należy zwrócić na ich studzenie. Po upieczeniu koniecznie odłóż je na metalową kratkę do studzenia ciast. Wtedy mamy pewność, że nasze gofry będą chrupiące i pyszne.

Jeśli zależy Ci, aby Twoje domowe gofry z gofrownicy były jeszcze bardziej puszyste i delikatne koniecznie poznaj mój prosty przepis na najlepsze gofry na maślance.

Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają najmłodsi, ale też dorośli.

Przepis na chrupiące gofry w domu jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry.

Zatem jak zrobić gofry na maślance?

Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, maślanka, masło, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry.

Cukier wsyp do miski i utrzyj z masłem za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Następnie wbij jajka i wymieszaj za pomocą rózgi.

Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze dobre gofry gotowe.

Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.

Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.

Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry na maślance.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto