Jak zrobić frytki w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Frytki, czyli potrawa z pokrojonych w paseczki ziemniaków, to danie, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularne jest w kuchni amerykańskiej i brytyjskiej, jednak na całym świecie można znaleźć je we wszystkich restauracjach szybkiej obsługi i nie tylko. Nic dziwnego, na punkcie frytek oszalał świat, a na pewno wszyscy miłośnicy ziemniaków. Frytki to doskonały pomysł na dodatek do obiadu, są smaczne, a przy tym łatwe, w dodatku większość dzieci i dorosłych je kocha. Jednak najzdrowsze i najlepsze są te domowe. W dodatku pieczone w piekarniku frytki są znacznie lżejsze niż ich smażone odpowiedniczki. A więc jak zrobić frytki w piekarniku?
- Przygotuj ziemniaki. Dobrze je wyszoruj i podziel na mniejsze kawałki - najlepiej cienkie i dość długie paseczki. Pamiętaj, że im cieńsze, tym krócej będą się piekły.
- W miseczce zmieszaj 2 łyżki oliwy oraz ulubione przyprawy - świetnie sprawdzi się bazylia, oregano, czosnek mielony, papryka słodka, rozmaryn i tymianek.
- Ziemniaki wymieszaj z ziołami i oliwą.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią ziemniaki, tak by się nie stykały.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz frytki przez 30 minut, aż będą chrupiące i złociste. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od posiadanego sprzętu, dlatego dobrze jest od czasu do czasu do nic zaglądać.
Teraz gdy już wiesz ile czasu piec frytki oraz w jakiej temperaturze, możesz przygotować pyszne, szybkie i dobre dla zdrowia frytki z ziemniaków. Jeśli brakuje ci ciekawych pomysłów i inspiracji, znajdziesz je w tym wpisie. Spróbuj różnych rodzajów frytek, jednak pamiętaj, że to właśnie te pieczone w piekarniku są najzdrowsze i zawierają najmniej tłuszczu. Frytki możesz jednak stworzyć także z innych warzyw, doskonale sprawdzi się do tego:
- marchewka,
- batat,
- pietruszka,
- seler korzeniowy,
- burak.
Wszystkie przygotowuje się w podobny sposób, choć różnić się będzie czas pieczenia. Dlatego, jeśli planujesz przygotować frytki z innych warzyw, koniecznie sprawdzaj je co jakiś czas. Zamiana ziemniaków na inne warzywa pozwala włączyć do menu większa ilość warzyw w prosty, ale naprawdę smaczny sposób. Dzieci chętniej spróbują nowego warzywa, które przypomina ukochane przez nie danie.
Niektórzy przed przygotowaniem frytek moczą je w roztworze wody i cukru. Dlaczego? Taki zabieg pomaga wypłukać znajdującą się w ziemniakach skrobię. Dzięki temu po usmażeniu, czy upieczeniu frytki stają się po prostu bardziej chrupiące. Podobno jest to sekret belgijskich kucharzy, którzy słyną z przygotowywania jednych z najsmaczniejszych frytek. Jednak i bez tego zabiegu frytki z piekarnika wychodzą naprawdę smaczne.
Frytki można podawać z dodatkiem soli, ale świetnie sprawdzają się również z pysznymi sosami. Doskonale nadaje się do nich sos czosnkowy, śmietanowy, czy majonezowy. Frytki można też polewać odrobiną octu, tak jak robi się to w kuchni brytyjskiej. Frytki można też zapiekać w piekarniku z dodatkiem sera. Idealnie sprawdzi się do tego parmezan, a także cheddar. Oba mają intensywny smak, który doskonale łączy się z nieco słodkimi ziemniakami.