Jak zrobić focaccię? Co jeszcze warto wiedzieć?
Focaccia to nic innego jak pieczywo, które pochodzi z Włoch, jest to idealny dodatek do wielu potraw, także naszych, polskich tradycyjnych. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób jak zrobić focaccię i przekonaj się jak szybka i prosta jest w przygotowaniu.
Do jej przygotowania będzie potrzebne Ci tylko kilka podstawowych składników takich jak: mąka pszenna, cukier, sól, drożdże, oliwa z oliwek i rozmaryn, który idealnie pasuje do włoskiej przekąski. Śmiało możesz też dodać oliwki lub pomidorki koktajlowe. Kwestia dodatków jest bardzo indywidualna, możesz postawić to, na co masz ochotę.
Zatem, jak zrobić ciasto na focaccię? Poznaj mój prosty przepis.
- Drożdże włóż do miseczki, dodaj odrobinę ciepłego mleka, cukru i mąki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- W tym czasie w osobnej misce wymieszaj resztę składników.
- Dodaj zaczyn, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wyrób ciasto w rękach, a następnie przełóż do blaszki, skropl oliwą z oliwek i dodaj gałązki rozmarynu.
- Upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie pyszna, włoska, tradycyjna focaccia jest gotowa do spożycia. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój przepis na focaccię. Zwróć uwagę, że wykorzystana jest mąka pszenna, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Focaccia na terenie Włoch jest niemal tak bardzo znana, jak pizza. Jaka jest jednak różnica między tymi dwoma rodzajami dań włoskich?
Focaccia to jedna z potraw kuchni włoskiej, która powstaje z drożdżowego pieczywa, które powstaje bardzo podobnie jak ciasto na pizzę. Jest to jednak ciasto nieco grubsze w porównaniu do pizzy. Dodatkowo na focacci ograniczamy się w kwestii dodatków, stawiamy najczęściej na oliwki, pomidorki koktajlowe, rozmaryn i oliwę z oliwek, której zazwyczaj jest sporo. Focaccia najczęściej podawana jest na zimno, jednak może być również spożywana na ciepło. Będzie to idealny pomysł na dodatek do wielu dań lub przekąskę w ciągu dnia. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój przepis i przygotuj focaccię w domu, przekonaj się, że wersja domowa jest zdecydowanie lepsza niż kupna.