Jak zrobić flaki wołowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Podroby to dość specyficzny rodzaj produktów spożywczych, których większość z nas nie lubi, jednym słowem tradycyjne flaczki to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj jednak przedstawię Ci szybki i prosty przepis na flaki wołowe jak u mamy. Dzięki niemu na pewno je pokochasz i będziesz wracać częściej do tej potrawy. Co ciekawe to pyszne danie nie musi powstawać tylko z flaków wołowych, możesz postawić też na flaki drobiowe, cielęce, z kurczaka, ale też w wersji wegetariańskiej z boczniaków. Dzisiaj przedstawię Ci jak zrobić flaki wołowe.
Zatem co potrzebujesz do ich przygotowania? Zaledwie kilku składników, zupa powstanie z cebuli, czosnku, marchewki, pora, oleju rzepakowego, bulionu warzywnego i oczywiście naszego głównego składnika, jakim są flaczki wołowe.
Zatem, jak zrobić flaczki jak u mamy?
W pierwszej kolejności ugotuj flaki w garnku z wodą, odcedź je i przełóż do miseczki obok. Niech sobie ostygną, a my w tym czasie przygotujemy resztę składników.
W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie pomijaj dodatku tych cennych, aromatycznych warzyw, które dodają niesamowitego smaku całej potrawie.
Po chwili wrzuć drobno pokrojoną marchewkę i seler, to jest moja propozycja warzyw, jeśli chcesz, śmiało możesz postawić na inne. Wybierz swoje ulubione. W tym momencie postaw na swoje ulubione przyprawy, najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa, odrobina ostrej papryki, sól i pieprz.
Całość zalej bulionem warzywnym. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.
Gdy warzywa będą miękkie, dodaj flaczki wołowe i gotuj jeszcze przez chwilę. Po około 15 minutach nasze flaczki jak u mamy z całą pewnością będą dobre.
Sam widzisz, w jaki posty sposób można przygotować smaczne danie i pyszne.
Skoro już wiesz, jak ugotować flaczki wykorzystaj mój szybki i sprawdzony przepis na flaczki. Przygotuj zupę według mojego przepisu, a na pewno pokocha je cała Twoja rodzina. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Zupę możesz podawać z pieczywem, pamiętaj, tylko aby wybrać takie o wysokiej jakości z mąki gruboziarnistej najlepiej na zakwasie. Sam widzisz, że gotowane flaki są proste w przygotowaniu.
Skoro już wiesz, jak ugotować najlepsze, domowe flaki na obiad koniecznie wykorzystaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!