Jak zrobić flaczki?

- Do garnka wlej 2,5 litra wody i włóż opłukaną łopatkę wołową.
- Składniki zagotuj, a wytworzoną pianę zbierz przy pomocy łyżki.
- Do wody z mięsem dodaj obraną marchew, pietruszkę, por oraz seler.
- Do wywaru dodaj 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego, 2 liście laurowe oraz po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
- Składniki gotuj przez około godzinę na małym ogniu (do miękkości mięsa).
- Następnie uzyskany wywar przecedź do drugiego garnka i dodaj do niego wcześniej obgotowane flaki oraz ugotowane mięso pokrojone w drobne paseczki.
- Do flaczków w wywarze dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu oraz 2 liście laurowe. 8. Całość dopraw do smaku papryką ostrą lub papryczką chilli.
- Na tarce jarzynowej o grubych oczkach zetrzyj obraną marchewkę, pietruszkę oraz ¼ selera - warzywa dodaj do wywaru z flaczkami i całość gotuj przez kolejną godzinę.
- Pod koniec gotowania flaczki dopraw do smaku gałką muszkatołową.
- Następnie na patelni roztop masło, dodaj do niego mąkę oraz paprykę słodką i całość przesmaż chwilę do uzyskania zasmażki.
- Do zasmażki dodaj odrobinę gorącego wywaru, wymieszaj dokładnie i dolej do flaków.
- Całość zagotuj i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec do flaczków dodaj majeranek i wymieszaj.
- Gotowe flaczki podawaj na ciepło.