Jak zrobić fasolkę po bretońsku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Przepis na fasolę po bretońsku to coś, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni brytyjskiej. Wszyscy wiedzą, że to właśnie w niej króluje to pyszne i wyraziste danie. Fasola ma to do siebie, że jest niezwykle uniwersalna. Można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów. Świetnie łączy się z wieloma przyprawami, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w potrawach łagodnych i delikatnych, jak i tych naprawdę pikantnych. Jednym z nich jest właśnie fasolka po bretońsku. To jeden z filarów brytyjskiego śniadanie. Zjadana jest tam jako dodatek do kiełbasy, czy jajek, a także jako przekąska, podana na tostach. Miłość do fasolki po bretońsku jest widoczna również w polskiej kuchni, gdyż gości w menu wielu restauracji, jako danie typowo polskie. Co ciekawe wiele osób nie może sobie wyobrazić bez niej swojego menu.
Zastanawiasz się jak zrobić fasolkę po bretońsku, by była smaczna i prosta? Nic prostszego! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą, która na pewno zachwyci wszystkich domowników. Dowiesz się z niego jak ugotować najlepszą fasolkę. To danie idealne
na obiad lub pyszną kolację. A wszystkie składniki znajdziesz w najbliższym sklepie.
Fasolkę po bretońsku można zrobić zarówno z fasoli suchej, jak i tej konserwowej, dostępnej w puszcze. Wszystko zależy od ilości czasu, którą chce się wykorzystać. Fasolę suchą należy namaczać — co najmniej 8 godzin z dodatkiem sody. Oprócz fasoli będziesz potrzebować również: przecieru pomidorowego, octu, kiełbasy i odrobiny cukru. By stworzyć smaczną i dobrą dla początkujących propozycję, należy:
- Fasolę należy ugotować w lekko osolonej wodzie przez 1,5 godziny.
- Na patelni podsmaż kiełbasę.
- W osobnym naczyniu wymieszaj przecier z octem, szczyptą soli i pieprzu oraz cukru. Sos połącz z odcedzona fasolą i kiełbasą.
Możesz również przygotować wege wersję i pominąć kiełbasę lub zastąpić ją wędzonym tofu.
Biała fasola to propozycja nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowe. Wszystko ze względu na dobrze dobrane składniki. Fasola, która gra w tym daniu główną rolę, to prawdziwa skarbnica wielu cennych związków. Fasola należy do rodziny bobowatych. Do Europy dotarła po wyprawach Kolumba. W medycynie ludowej sporządzano z fasoli środek leczniczy przeciwko cukrzycy. Zazwyczaj jest suszona lub konserwowana. Forma suszona ma więcej wartości odżywczych i jest również bardziej aromatyczna. Ma ona wiele istotnych dla człowieka wartości odżywczych. Na świecie uprawia się ok. 400 gatunków fasoli i każda z nich jest bogatym źródłem białka. Fasola w 100 gr zawiera 127 kalorii. Jest to dobre źródło białka, ponieważ znajdziemy w niej aż 8 g w 100 g. Fasola biała zawiera tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy — witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, D, E i K oraz sole mineralne — cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń i żelazo. Fasola wykazuje też dość wysoki indeks sytości – wystarczy niewielka ilość, by zapewnić sobie sytość na kilka godzin.