Jak zrobić dżem z wiśni? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić dżem z wiśni? Będziesz potrzebować do tego tylko dwóch składników: świeżych wiśni i cukru. Jeśli chcesz, możesz użyć również słodzika. Oto sprawdzony przepis:
- Wiśnie umyj i wydrąż.
- Wiśnie zasyp cukrem w dużym garnku i odstaw na 2 godziny.
- Gdy wiśnie puszczą sok, gotuj na małym ogniu przez 3 godziny. Im dłużej gotujesz wiśnie, tym bardziej gęsty dżem otrzymasz.
- Dżem przełóż do słoików i pasteryzuj.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi dżem wiśniowy, możesz przygotować ten smaczny przysmak na zimę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, koniecznie sprawdź wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na dżem z wiśni. Dowiesz się z niego jak zrobić dżem z wiśni, który doskonale sprawdzi się na zimę. To pyszny dodatek do kanapek, a także ciast i deserów.
Robienie dżemu to dobry sposób na zwiększenie trwałości owoców. To również najlepszy sposób na wykorzystanie nadmiernych ilości świeżych wiśni dostępnych w sezonie. Dzięki temu nie zmarnują się, a pyszny dżem pozwala cieszyć się ich doskonałym smakiem nawet zimą.
Nie wiesz, ile cukru należy dodać do dżemu? Ze względu na dość kwaśny charakter owoców, zwykle dodaje się go dość sporo. Co najmniej jedną szklankę. Jeśli lubisz bardziej słodkie przetwory, to nawet więcej. Jednak warto nieco zmniejszyć jego ilość, ze względu na negatywny wpływ spożywania nadmiaru cukru dla organizmu. Możesz też do przygotowania dżemu użyć słodzika, wtedy indeks glikemiczny będzie niski, a całość nie dostarczy tak dużo cukrów prostych.
Wiśnie to doskonały wybór w codziennej diecie. Można z nich przygotować wiele smacznych dodatków. Wspaniale sprawdzają się jednak w deserach i przetworach. Oprócz dżemu możesz stworzyć z nich smaczne soki, kompoty, czy frużelinę. Wiśnie ze względu na swój lekko kwaskowy smak doskonale sprawdzają się w kombinacji z czekoladą. Dżem wiśniowy idealnie sprawdzi się więc jako dodatek do czekoladowego brownie, czy tortu z dużą ilością kakao.
Czy warto sięgać po wiśnie na co dzień? Jak najbardziej! To niezwykle zdrowe owoce. Z kolei swój kolor zawdzięczają antocyjanom – barwnikom z grupy flawonoidów (silnych przeciwutleniaczy), które nadają kolor owocom. Im jest ich więcej, tym barwa owocu jest ciemniejsza. Antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają serce. Ponadto korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Oprócz tego wiśnia zawiera garbniki, pektyny i inozyt, znany jako "witamina B8" który zapobiega siwieniu. Niewielka ilość witaminy inozytu jest syntetyzowana w jelitach przez florę bakteryjną, lecz nie wystarcza ona na pokrycie potrzeb organizmu. Ponadto w cierpkich wiśniach wykryto znaczne ilości melatoniny, hormonu wpływającego na proces snu, który również jest bardzo silnym antyoksydantem. Wiśnie i melatonina mogą też zapewniać znaczącą ochronę przeciwnowotworową.