Jak zrobić dżem z truskawek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Domowe dżemy są niezwykle cennym dodatkiem do wielu dań i deserów. Jednym z najpopularniejszych jest ten na bazie truskawek. Najlepszy jest jednak ten domowy. A więc jak zrobić dżem z truskawek? Oto sprawdzony przepis:
- Owoce pokrój na drobne kawałki.
- Wzuć je do garnka i podgrzewaj na niskiej mocy palnika.
- Wsyp saszetkę żelfixu i cukier (1 szklankę na 1 kg owoców).
- Zwiększ moc palnika i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji i rozpadnięcia się owoców.
- Dżem przełóż do słoików.
Przepis na dżem z truskawek sprawdza się, zwłaszcza gdy chcemy mieć pyszny, domowy dodatek do kanapek, ciast i owsianek. Dżem truskawkowy dla wielu osób stanowi najlepszy wybór. Ma dość niski indeks glikemiczny i jest smaczny. To dobry wybór do słoików na zimę. Samodzielnie przygotowane przetwory są wspaniałym pomysłem na przedłużenie trwałości owoców, a także stanowią pyszny dodatek do wielu potraw.
Może się wydawać, że samodzielne przygotowanie dżemu jest niezwykle czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego. Truskawki, to owoce miękkie i rozpadają się dość szybko, dlatego przygotowanie na ich bazie smacznego dżemu nie jest problematyczne. Jeśli obawiasz się, że nie poradzisz sobie z tym zadaniem, koniecznie sięgnij po prosty przepis. Taki, który tłumaczy wszystko krok po kroku i pozwala na stworzenie dżemu w naprawdę kilka chwil. Taki przepis znajdziesz w wyróżnionych inspiracjach na tej stronie.
Co można zrobić z domowego dżemu? Opcji jest naprawdę sporo, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Dżem można dodawać do tostów zwykłych, czy francuskich. Wspaniale sprawdza się również w ciastach. Można dodawać go do deserów. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na waflach ryżowych. Można dodawać go do galaretek. Warto więc przygotować własny dżem i wypróbować wszystkie te opcje.
Dlaczego domowy dżem jest dobrym wyborem? Dżemy to produkty dość przetworzone, a to znaczy, że zawierają sporo dodanych składników. Oczywiście głównie robi się to po to, by były jak najdłużej świeże i dobre do spożycia. Jednak to sprawia także, że mogą one mieć negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza gdy sięgamy po nie często. By to zmienić wato postawić na samodzielnie przygotowany dżem. Wiemy wtedy jakie ilości cukru zostały dodane, a w przypadku tak słodkich owoców, jak truskawki, możemy sięgnąć po nieco mniejszą jego zawartość.
Jak wybrać najlepsze truskawki? Sięgaj po owoce tańsze. Nie ma sensu kupować truskawek poza sezonem, by przerobić je na dżem. Wybieraj owoce miękkie, niezwykle dojrzałe. Takie, które charakteryzują się dużą słodkością. Do dżemu możesz użyć owoców nieco obitych, a także tych wyglądających niezbyt pięknie. W żadnym wypadku nie wykorzystuj jednak do dżemu owoców spleśniałych i zepsutych. To niebezpieczne dla zdrowia.
Czy warto włączyć truskawki do menu? Pewnie! W truskawkach znajdziemy witaminy B2, B3,B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii.