Jak zrobić czekoladę do picia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić czekoladę do picia? Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Najważniejszy to czekolada deserowa, mleko, śmietanka i cukier waniliowy. Oto prosty przepis:
- Do rondelka wlej mleko (pół szklanki) i śmietankę (1/4 szklanki). Podgrzej je, jednak uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Małymi partiami, najlepiej po 1 kostce, dodawaj czekoladę do rondelka. Podczas dodawania czekolady, cały czas mieszaj płyn, by nie powstały grudki.
- Wsyp cukier waniliowy i wymieszaj. Możesz dodać również odrobinę cynamonu, jeśli lubisz.
- Zagotuj, cały czas mieszając, aż czekolada zgęstnieje.
- Przelej do kubka. Całość możesz udekorować bitą śmietaną.
Przepis na czekoladę do picia to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciepłych i smacznych napojów. Doskonale sprawdza się zwłaszcza zimą. Gorąca czekolada to przysmak dzieci, ale nie tylko. Również dorośli kochają jej aromat i fantastyczny smak. Bez gorącej czekolady ciężko wyobrazić sobie długie zimowe wieczory. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi ją w domu, krok po kroku, koniecznie sięgnij też do wyróżnionych propozycji, gdzie znajdziesz dokładny przepis.
Gorąca czekolada jest pyszna zwłaszcza z mlekiem i odrobiną śmietanki. Taka opcja jest też dobra dla zdrowia, ze względu na dużą zawartość białka. Jeśli chcesz, by całość była zdrowsza, sięgnij jednak po mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, a zamiast czekolady deserowej sięgnij po gorzką. Nie dosładzaj jej też za bardzo. Zamiast cukru, lepiej użyć słodzika, który również jest słodki, jednak ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny.
Choć gorącą czekoladę można teraz kupić w każdym sklepie, w formie sproszkowanej, to jednak najlepsza jest ta domowa. Czekolada przygotowana w domu jest nie tylko smaczna, ale również bezpieczniejsza dla zdrowia. Czekolada w proszku to produkt typu instant, czyli bardzo przetworzony. Na co dzień dobrze jest unikać ich w dużych ilościach. Nie są one korzystne dla zdrowia, ze względu na dużą ilość cukru, ale również kwasów tłuszczowych typu trans. Te dwa składniki przyczyniają się do złego samopoczucia i możliwych problemów z układem krwionośnym. A gorąca czekolada może być częścią diety, naprawdę każdej. Zwłaszcza gdy można w prosty sposób stworzyć ją w domu z kilku prostych składników.
Czekolada, choć zwykle wydaje się produktem niezdrowym, zawiera naprawdę sporo cennych właściwości. Wyniki badań naukowców potwierdzają pozytywny wpływ czekolady na poprawę pracy mózgu i opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Zjedzenie czekolady poprawia również humor. Czekolada zawiera magiczny składnik – tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę w organizmie. Ta z kolei bierze udział w szeregu procesów w naszym organizmie. Jest to jeden z neuroprzekaźników w ośrodkowym układzie nerwowym. Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Oczywiście, warto sięgnąć po te o dobrym składzie, by w pełni wykorzystać ich potencjał.