Jak zrobić czekoladę?

Aby zrobić czekoladę w pierwszej kolejności przygotuj:
- szklankę tłustego mleka,
- pół kostki masła,
- gram kakao,
- gram cukru,
- gram mleka w proszku.
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj w rondelku i dodaj do niego masło.
- Składniki mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się masła.
- Następnie do rondelka wsyp kakao oraz cukier.
- Składniki mieszaj do powstania ciemnej, jednolitej konsystencji.
- Masę przelej do miski, dodaj do niej mleko w proszku i dokładnie zmiksuj, aby nie powstały grudki.
- Gotową masę przełóż do płaskiej foremki, ostudź i wstaw do lodówki.
- Stężałą czekoladę pokrój na kawałki.
Czekoladę możesz przygotować również z:
- połowa szklanki oleju,
- gram kakao,
- gram cukru.
Przygotowanie:
- Olej podgrzej w rondelku, następnie dodaj do niego kakao oraz cukier i mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
- Następnie masę czekoladową przelej do silikonowej formy, pozostaw do przestygnięcia i wstaw do stężenia do lodówki.
- Gotową czekoladę pokrój na kawałki.