Jak zrobić cydr? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cydr to tradycyjny trunek, który przygotowywany jest z jabłek. Najczęściej odmian zarówno słodkich, jak i kwaśnych. to alkohol, który nie jest bardzo mocny, jest za to niezwykle smaczny, wyjątkowo orzeźwiający napój alkoholowy na bazie soku z dojrzałych jabłek. Napój ten cieszy się stale rosnąca popularnością wśród amatorów słodkich i delikatnych alkoholi. Cydr to napój o niskiej zawartości alkoholu, który waha się od 1,2 do 8,5%, w zależności od zawartości cukru w owocach i użytych drożdży. Cydr cechuje się zatem o wiele niższą zawartość alkoholu niż wino jabłkowe, które posiada zwykle 12-18%.
W polskich warunkach do wyrobu cydru nadają się antonówki, grafsztyny czy renety, czyli jabłka o kwaskowatym smaku. Jeśli mamy nadmiar owoców słodszych, możemy je również wykorzystać, dodając sok cytrynowy.
Cydr to napój alkoholowy przygotowywany na bazie soku z jabłek. Co ciekawe można bardzo łatwo zrobić go w domu. Jak zrobić cydr samodzielnie? Oto prosty przepis na cydr:
- Najpierw musisz przygotować jabłka (około 15 kg). Jabłka wyszoruj i za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok.
- Sok przelej do baonu, którego używa się do produkcji win.
- Do balonu dorzuć pożywkę i namnożone drożdże.
- Całość powinna fermentować przez 10 dni w temperaturze 24 stopni C.
- Po tym czasie zlej alkohol znad osadu soku i w chłodnym miejscu pozostawiamy na czas 2-3 tygodni.
- Po upływie tego czasu cydr przelej do butelek.
Najkorzystniejsza temperatura do fermentacji to 20-24 stopni Celsjusza. Po około 2-3 tygodniach, kiedy napój się wyklaruje i przestanie pracować, zlewamy go znad osadu. Warto, aby kolejne 2-3 tygodnie cydr postał jeszcze w chłodnym miejscu, a następnie przelewamy go do butelek.
Drożdże są niezbędnym składnikiem, aby wytworzył się alkohol. Przy domowej produkcji można wykorzystać drożdże dedykowane do win, jest napojem o niższej zawartości alkoholu niż wino jabłkowe, jednak najlepiej kupić te do cydru — gwarantują one charakterystyczny aromat. Ważne, aby drożdże miały dobrą asymilację fruktozy oraz były zdolne do fermentacji w trudnych warunkach i w szerokim zakresie temperatur. Jeśli chcemy zrobić cydr gazowany, musimy dodać cukier lub glukozę na etapie fermentacji w butelkach.
Warto jednak pamiętać, że cydr nie jest winem. Nie jest też piwem, jak określają go niektórzy miłośnicy. Cydr to po prostu cydr. Jest jednak niezwykle smaczny i delikatny. Dlatego wiele osób, które nie przepadają za mocnymi alkoholami, sięga właśnie po ten trunek.
Najlepszy cydr to ten...domowy. Tak, można go przygotować samemu w domu. Ten domowy jest równie pyszny, jak sklepowa wersja. To dobry wybór dla osób, które kochają lekkie owocowe alkohole. Co ciekawe, do produkcji cydru używa się tylko czystego soku, bez dosładzania go cukrem, miodem czy fruktozą. Od wina, różni się niższą zawartością alkoholu i właśnie, tym brakiem dodatkowego cukru w trakcie procesu fermentacji. Taki cydr jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż wino. Kaloryczność cydru jest stosunkowo niska. 100 ml napoju znajdzie się około 40 kcal.