Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Potrzebne Ci będą ugotowane buraki, odrobina chrzanu (tartego lub ze słoiczka) oraz sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.

1. Ugotowane buraki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach.

2. Jeśli posiadasz chrzan w korzeniu zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach. Dodaj 3 łyżki chrzanu do buraków. Wymieszaj i sprawdź, czy ta ostrość jest odpowiednia. Pamiętaj jednak, że po kilku godzinach ćwikła nabierze nieco więcej smaku.

3. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

4. Ćwikłę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ciężko wyobrazić sobie wielkanocny stół bez ćwikły z buraków i chrzanu. Ten dodatek kojarzy się właśnie z pysznym uroczystym śniadaniem. Sprawdza się jako dodatek do mięsnych, jak i jarskich dań.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Potrzebne Ci będą ugotowane buraki, odrobina chrzanu (tartego lub ze słoiczka) oraz sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. A oto najprostszy przepis na ćwikłę z chrzanem:

1. Ugotowane buraki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach.

2. Jeśli posiadasz chrzan w korzeniu zetrzyj go na najdrobniejszych oczkach. Dodaj 3 łyżki chrzanu do buraków. Wymieszaj i sprawdź, czy ta ostrość jest odpowiednia. Pamiętaj jednak, że po kilku godzinach ćwikła nabierze nieco więcej smaku.

3. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

4. Ćwikłę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Ćwikła to doskonały pomysł na niezwykle aromatyczny dodatek do pieczywa i mięs. Ze względu na swój wspaniały smak doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Domowa ćwikła doskonale sprawdza się do słoików, możesz używać jej przez cały rok. Choć zwykle kojarzona jest tylko ze świętami, to wspaniale sprawdzi się każdego dnia. Jeśli chcesz, by ćwikła przetrwała jak najdłużej, to najlepsze rozwiązanie stanowi zapasteryzowanie jej w małych słoiczkach.

Ćwikłę robi się z buraków ćwikłowych. To dobre warzywo, które wciąż nie gości na stołach wystarczająco często. Jest pyszne, ale poza tym zawiera mnóstwo cennych składników zdrowotnych. buraki obniżają ciśnienie krwi, wspomagają pracę serca, łagodzą uderzenia gorąca i uporczywe migreny. Oprócz kobiet w okresie menopauzy, o burakach nie powinni zapominać także sportowcy. Burak, który zazwyczaj wydaje się niepozornym warzywem, jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu. Skład buraka uzupełniony jest również witaminami z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości. Głównymi właściwościami buraka, które zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, jest zapobieganie infekcjom i przeziębieniom.

Burak i chrzan to naprawdę smaczne połączenie. Warto włączyć chrzan do swojego menu ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. W chrzanie znajdziemy składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor, wapń, a także kwas foliowy i witaminę C. Na uwagę zasługują cenne związki roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjaniany i mogą chronić przed infekcjami oraz mieć działanie profilaktyczne w przypadku nowotworów.

Teraz, gdy już wiesz jak się robi domową ćwikłę, możesz przygotować ją bez problemu samodzielnie. Najlepsza jest ta robiona ręcznie. Przepis na nią znajdziesz w wyróżnionych propozycjach na tej stronie. To doskonała opcja na smaczny dodatek do mięs, czy pasztetu. Ćwikłę możesz dodawać też do past kanapkowych, by nieco wzbogacić ich smak, a także do farszu do faszerowanych jajek.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto