Jak zrobić cukier puder? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukier puder to granulowany i rozdrobniony cukier spożywczy. Rozdrobniony cukier jest łatwiejszy do rozpuszczenia niż cukier krystaliczny. Cukier puder wykorzystywany jest w branży cukierniczej oraz piekarniczej w celu nadania walorów smakowych wypiekom. Domowy cukier puder stanowi doskonały dodatek do deserów, bułeczek, ciasteczek, a także ciast. Dalszej części dowiesz się jak zmielić cukier, aby uzyskać cukier puder. Do cukru pudru możesz dodać cynamon, zmieloną wanilię lub inne przyprawy aby wzbogacić jego smak. Cukier puder świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego cukru do przygotowania wypieków. Cukier puder można wykorzystać także do przygotowania lukru, którym możemy posmarować wierzch ciasta lub babeczek. Nadmiar cukru pudru przygotowanego w domu warto przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku bez dostępu do powietrza.
A jak zrobić cukier puder w domu? Cukier puder możesz przygotować z cukru białego lub brązowego. Aby zrobić cukier puder ze zwykłego cukru możesz wykorzystać dwa sposoby:
- zmielić cukier w młynku do kawy - cukier wsyp do elektrycznego młynka do kawy i miksuj przez kilka chwil, aż uzyskasz proszek. Cukier wykonany w młynku jest dobry do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Cukier puder możesz przygotować również bez młynka elektrycznego, w tym celu wykorzystaj młynek ręczny. Do młynka ręcznego lepiej dodawać partiami cukier i mielić go przez kilka minut.
- zmielić cukier w blenderze - cukier wsyp do wysokiego i suchego naczynia. Do naczynia włóż końcówkę blendera i cukier miel na wysokich obrotach blendera (najlepiej partiami). Cukier puder po blendowaniu przesiej przez sitko o drobnych oczkach.
Cukier puder posiada takie same właściwości jak zwykły cukier. Cukier puder w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować cukier puder w domu. Cukier puder świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta (możemy wykorzystać go na etapie mieszania ciasta lub wykorzystać jako posypkę na już upieczone ciasto). Cukier puder świetnie sprawdzi się także do przygotowania lukru - wystarczy wymieszać go ze świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Do przechowywania cukru pudru warto wykorzystać szczelnie zamknięty pojemnik, który nie będzie narażony na działanie wilgoci. Przechowywanie cukru pudru w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności może przyczynić się do jego zbrylenia. Cukier puder chętnie wykorzystywany jest również do oprószenia deserów lub jako składnik słodkich bez. Cukier puder można wymieszać z mąką kukurydzianą lub pszenną, aby zwiększyć jego sypkość.