Jak zrobić ciasto w kubku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciastka kojarzą Ci się z dużą ilością pracy i długimi godzinami oczekiwania na rezultat pieczenia? Nie musi tak być! Można stworzyć naprawdę smaczne słodkości, bez użycia piekarnika. Nawet ciasto można przygotować bez jego udziału. I nie musi wcale to być wypiek "na zimno".
Jak zrobić ciasto w kubku? Potrzebne będą Ci: jajko, 1 łyżka cukru, 50 ml mleka, 3 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia i 50 g mąki pszennej. Oto przepis na ciasto w kubku:
- Jajko wbij do miski. Dodaj pozostałe składniki.
- Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
- Ciasto rozdziel na dwie porcje i przelej do kubeczków.
- Całość podgrzewaj w mikrofali około 3 - 4 minuty.
Ciasto w kubku to doskonały pomysł na szybkie ciastko, dla miłośników słodkości, które można przygotować w kilka chwil. Zwykle słodki należy robić w piekarniku, co sprawia, że zajmuje to dość sporo czasu, a gdy chcemy coś słodkiego "na już" musimy korzystać z gotowych, sklepowych opcji lub deserów na zimno. Nie musi tak jednak być, smaczny deser można przygotować w kuchence mikrofalowej. Całość roi się naprawdę szybko, dzięki czemu możemy stworzyć deser do kawy w mniej niż 10 minut.
Niektórzy obawiają się, że ciastko przygotowane w mikrofali nie jest zbyt smaczne. Nie jest to jednak prawda! Takie ciastko jest pyszne i dobre dla zdrowia. Możemy bowiem kontrolować ilość cukru, którą do niego dodajemy. W sklepowych ciastkach poziom słodzika jest zwykle dość wysoki. Przez to nie stanowią one zdrowego wyboru. Babeczka w kubku może zawierać naprawdę mało cukru. Można też nie dodawać go wcale. A zamiast niego wrzucić do środka dowolny słodzik, np. erytrytol.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi szybkie i pyszne ciastka w kubeczku, możesz sięgać po nie codziennie. Jeśli szukasz większej ilości inspiracji, koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawe propozycje na smaczne desery, również te z kubka. Ciastka z kubka nie muszą być waniliowe czy biszkoptowe, możesz też przygotować czekoladowe, wystarczy, że do mieszanki dodasz kakao. Nie trzeba dodawać jego dużej ilości, wystarczy łyżeczka lub dwie. To doskonała opcja dla osób, które kochają ciastka czekoladowe i brownie.
Mikrofala z termoobiegiem zapewnia równomierną cyrkulację gorącego powietrza wewnątrz urządzenia. Dzięki temu potrawy pieką się szybciej. Aby przygotować ciasto, nie trzeba posiadać piekarnika, wystarczy kuchenka mikrofalowa. Działanie termoobiegu opiera się na wentylatorze zamontowanym zwykle z tyłu komory. Wiele osób obawia się jednak korzystania z kuchenki mikrofalowej, z obawy przed szkodliwymi falami. Te obawy przez jakiś czas podtrzymywane były przez pewnych naukowców. Jednak od pewnego czasu wiadomo, że nie są one niebezpieczne dla zdrowia i z powodzeniem można używać tego urządzenia na co dzień. Dobrze pamiętać, że potrawy będą najsmaczniejsze i podobne do przyrządzanych metodami tradycyjnymi, jeśli będziemy korzystali z kuchenki przy minimalnej możliwej mocy i maksymalnie długim czasie nagrzewania.