Jak zrobić ciasto na pizzę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest.
W każdym mniejszym mieście znaleźć można restauracje serwujące pizzę. Według statystyk z 2019 roku jedna pizzeria przypadała na około 4 tysiące mieszkańców, a 4 na 10 zamówień z dostawą stanowiła właśnie pizza. Polacy zdecydowanie preferują kuchnię włoską i to nie popularny schabowy z kapustą wiedzie prym w daniach „na wynos”. Ponad 60% restauracji w Polsce stanowią te serwujące właśnie dania z Włoch. Największą popularnością cieszy się pizza z dodatkiem sosu pomidorowego, szynki i pieczarek. Co zadziwiające w Polsce duża pizza ma aż 50 cm średnicy, a w USA jest to „tylko” 35 cm.
Jeśli marzy Ci się zjedzenie smacznej pizzy w domu, ale chcesz troszkę zaoszczędzić i masz chwilę czasu, to koniecznie musisz wykonać pizzę samodzielnie. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić ciasto na pizzę i jaką mąkę użyć. Przede wszystkim warto się zaopatrzyć w mąkę z oznaczeniem 00. Jest to mąka pszenna, włoska bardzo drobno zmielona. Zawiera w sobie dużo glutenu, przez co końcowe ciasto jest bardziej elastyczne. Jeśli jednak nie uda Ci się znaleźć tego konkretnego rodzaju mąki, możesz sięgnąć po mąkę tortową typ 400.
Wspólnie przygotuj z nami sprawdzony przepis na ciasto do pizzy, które będzie pyszne i prawdziwie domowe.
- W misce umieść 450 g mąki pszennej typ 00, szklankę ciepłej wody, łyżkę oliwy, płaską łyżeczkę suchych drożdży, soli i cukru.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami, aż powstanie zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.
- Miskę przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw na 60 minut, najlepiej do piekarnika nagrzanego do 35 stopni.
- Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i chwilę wyrabiaj.
- Ciasto rozciągnij lub rozwałkuj na wybrany kształt i odstaw jeszcze na max. 30 minut.
- Na ciasto ułóż wybrane składniki.
- Piecz maksymalnie 15 minut.
Jeśli martwi Ci, czy drożdże suszone będą dobrze pracować, możesz najpierw przygotować rozczyn. W miseczce umieść drożdże dodaj trochę ciepłej wody, łyżeczkę mąki oraz cukru. Całość dokładnie rozetrzyj i pozostaw na 10 minut. Jeśli zaczyn buzuje, to znaczy, że pracuje. Pamiętaj odliczyć składniki rozczynu od wszystkich składników.
Drożdże odgrywają w tej pizzy kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto staje się puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i ciasto nie wyrośnie.
Spód do pizzy to podstawa całego dania, ale istotne są również dodatki. Przede wszystkim sos, który spaja ciasto i składniki. Najbardziej popularny jest oczywiście sos pomidorowy. Najlepszy i najszybszy sos przygotujesz z passaty pomidorowej i przypraw takich jak oregano, bazylia i czosnek granulowany. Wystarczy wszystko razem gotować około 20 minut, by sos zgęstniał i zrobił się bardziej aromatyczny. Teraz wystarczy ułożyć składniki, np. mozzarellę, szynkę, pieczarki lub kukurydzę. Po upieczeniu możesz wzbogacić pizzę również w rukolę lub świeże liście szpinaku. Wiesz już, jak się robi smaczny spód do pizzy, więc nie czekaj i przygotuj je już dziś!