Jak zrobić ciasto marchewkowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić ciasto marchewkowe? To bardzo łatwe! Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe:
- Przygotuj 4 marchewki, obierz je i zetrzyj na drobnych oczkach.
- Połącz je z pianą z 4 jajek, sody, pół szklanki cukru, szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej.
- Do masy dodaj 1,5 szklanki mąki owsianej i połącz ze wszystkimi składnikami.
- Do całości dodaj też 3/4 szklanki oleju.
- Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pyszne ciasto marchewkowe to doskonała opcja na wspaniały jesienny deser. Marchewki, choć są warzywem, doskonale sprawdzają się w słodkich wypiekach. To ze względu na ich delikatny i słodki smak. Ciasto marchewkowe to dobre rozwiązanie, gdy nie mamy pomysłu na szybki deser. Sprawdzi się na niedzielne popołudnie do kawy, ale również jako smaczna opcja na imprezę. To proste ciasto można bowiem zastosować też tylko jako bazę do nieco bardziej wymagających wypieków, np. tortu marchewkowego. Najlepsze ciasto marchewkowe to te, które przygotowujemy i zjadamy zaraz po upieczeniu. Na ciepło smakuje bowiem idealnie.
Jeśli szukasz inspiracji i dokładnego opisu jak się robi ciasto marchewkowe, to koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam nie tylko instrukcję jak upiec pyszne ciasto, ale również, z czym najlepiej je podawać.
Gdy pieczesz ciasto w domu, największą obawą jest to, że może się nie udać. Wprawdzie te sklepowe są mniej zdrowe niż domowe, ale nie trzeba martwić się zakalcem. W przypadku domowych wypieków warto kierować się kilkoma zasadami, by również uniknąć niepowodzenia podczas pieczenia. Pamiętaj o tym, by zadbać o składniki najlepszej jakości. To one stanowią bazę Twojego wypieku, więc powinny być dobre, świeże i smaczne. Bez tego nie można przejść do kolejnych kroków. Oprócz tego warto pamiętać, że powinny mieć one temperaturę pokojową. To znaczy, że należy wyciągnąć je z lodówki odpowiednio wcześnie. Jeśli zastanawiasz się, jaki czas jest odpowiedni, to zwykle powinno to być 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Gdy składniki nie będą miały tej samej temperatury ciasto może się nie udać, więc pamiętaj, by o to zadbać. Ubijając jajka, pamiętaj, by nie robić tego w pośpiechu, gdy zrobić to za krótko, piana będzie za mało gęsta i sztywna, więc nie będzie stanowić dobrej konstrukcji. Jeśli obawiasz się zakalca, olej możesz wlewać już podczas tworzenia piany, zaraz po jej zgęstnieniu, w kilku małych partiach. Dzięki temu całość dobrze się połączy. Pamiętaj jednak, by nie ubijać piany zbyt długo, gdyż może to prowadzić do jej opadnięcia. Ciasto piecz w piekarniku dobrze nagrzanym.
Ciasto marchewkowe ze względu na swój wspaniały smak doskonale komponuje się z polewą z białego serka, z mascarpone, ale również z białą czekoladą. Dobrze jest eksperymentować i wybrać swoją ulubioną opcję. Możesz też połączyć je z orzechami, zwłaszcza laskowymi i włoskimi. Ciasto możesz też piec w foremkach do babeczek, by stworzyć smaczne muffinki.