Jak zrobić ciasto drożdżowe?

Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebny będzie 40 g cukru, 500 g mąki pszennej, 35 g drożdży świeżych, szklanka mleka, 3 żółtka jaj i 100 g masła.
- Na początku przygotuj rozczyn: rozkruszone drożdże wymieszaj z 1,5 łyżki mąki, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut by wyrosło.
- W tym czasie w dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem z pomocą miksera.
- Do masy z żółtek dodaj pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko.
- Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma lub z użyciem miksera planetarnego.
- W rondelku umieść masło i rozpuść, po czym powoli dodaj do ciasta, cały czas wyrabiając.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto przełóż do formy i piecz przez 40 minut w 180 st. C.