Jak zrobić ciasteczka owsiane? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciasteczka owsiane to jeden z najprostszych domowych smakołyków, które możesz zrobić w kilka minut. A więc jak zrobić ciasteczka owsiane? Oto sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- płatki owsiane 200 g,
- masło 100 g,
- cukier puder 10 g,
- mąka pszenna 40 g,
- jajko 2 szt,
- proszek do pieczenia 4 g.
- W rondelku roztop masło.
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Wbij jajka. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.
- Z masy owsianej uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Owsiane ciasteczka to często wybierany zdrowy zamiennik słodkości. Faktycznie są dietetyczne. Przepełniony jest witaminami i minerałami. Choć można je bez problemu dostać w każdym większym sklepie, to wiadomo, że najlepsze są te domowe. Na szczęście da się je zrobić naprawdę szybko, a wszystkie składniki, które są potrzebne, znajdziesz w każdym, nawet mniejszym sklepie.
Ciasteczka owsiane to doskonały pomysł na zdrową przekąskę. Są pyszne, a przy okazji dobre dla zdrowia. Sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je podawać nawet maluchom. W ich przypadku cukier warto zamienić na ksylitol, jeśli go dobrze tolerują lub miód. Będą wtedy smaczne, ale również zdrowe.
Te ciastka robi się z płatków owsianych, to właśnie one sprawiają, że całość jest taka zdrowa. Płatki owsiane to naturalne remedium na cukrzycę typu 2. Ich spożywanie korzystnie wpływa też na masę ciała i odporność. Ze względu na sporą zawartość magnezu, płatki owsiane pomagają oswoić stres, wzmacniają pamięć i koncentrację. Są prawdziwą skarbnicą błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. To dlatego tak świetnie działają na cerę, a zawartość magnezu koi i uspokaja. Najważniejszym składnikiem płatków owsianych są jednak beta glukany. Ten rodzaj węglowodanów nie tylko wspaniale wpływa na jelita, ale również dba o doskonałą kondycję układu krwionośnego. Dlatego dobrze dbać, by w codziennej diecie znalazło się mnóstwo okazji do włączenia płatków owsianych.
Płatki owsiane możemy kupić w sklepie w 3 różnych postaciach:
- płatki owsiane błyskawiczne,
- płatki owsiane górskie,
- płatki owsiane pełnoziarniste.
Każda z tych form sprawdzi się w innych sytuacjach. Płatki owsiane błyskawiczne, to rozwiązanie najbardziej delikatne. Są najmocniej oczyszczone ze wszystkich dostępnych rodzajów. Sprawdzą się więc na diecie lekkostrawnej, jednak nie będą dobrym wyborem podczas diety redukcyjnej. Takie płatki docenią najbardziej wszyscy zapracowani - ich przygotowanie zajmuje kilka minut. Płatki owiane górskie mają nieco więcej błonnika. Najbardziej napakowane błonnikiem są jednak te pełnoziarniste. To właśnie one mają najwięcej zdrowotnych właściwości. Doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie zdrowej diety. Jeśli zastanawiasz się, które płatki sprawdzą się jednak w ciasteczkach, to lepiej postaw na górskie. Są nieco bardziej lekkostrawne i delikatniejsze, więc lepiej smakują w wypiekach na słodko.