Jak zrobić chrzan? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chrzan jest rośliną zaliczaną do rodziny kapustowatych. Występuje w Europie, Azji, Nowej Zelandii i w Ameryce Północnej. W Polsce chrzan jako roślina rośnie dość pospolicie, przez co często uznawana jest jako chwast. Według zapisów historycznych uprawiano go już XI wieku w Europie. Na początku jego zastosowanie ograniczało się do terenów duńskich i niemieckich, gdzie stanowił przyprawę do sosu rybnego. Z czasem dużą popularnością zaczął cieszyć się również w Anglii.
Chrzan doceniano przede wszystkim za jego właściwości lecznicze. Wykazano, że ma on działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, a także wykrztuśne czy lekko moczopędne. Przez te właśnie cechy w medycynie ludowej stanowił podstawę leczenia przeziębienia. Syrop przygotowany z korzenia chrzanu to bardzo dobre leczenie uciążliwego kaszlu.
Dodatkowo doceniano go za pobudzanie wydzielania soków trawiennych, co miało duże znaczenie przy bardzo mięsnej i tłustej diecie naszych przodków. Takie działanie to nie tylko szybsze i łatwiejsze trawienie, ale również poprawa przemiany materii ogólnie. Staropolski zwyczaj umieszczania chrzanu w koszyczku Wielkanocnym również miał za zadanie przyspieszyć metabolizm przed świątecznym biesiadowaniem. W korzeniu chrzanu zawarte są glukozynolany, które powstają z rozkładu izotiocyjaniany. To one odpowiadają za specyficzny ostry smak chrzanu. Oprócz smaku nadają również właściwości leczniczych chrzanu, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.
Bardzo silne bóle i sztywnienie stawów to oznaka reumatoidalnego zapalenia stawów, na które również w chrzanie można znaleźć metodę. Okłady z chrzanu działając drażniąco na skórę, pobudzają przepływ krwi i zwiększają ciepłotę obłożonego miejsca. Dzięki temu ustępują dolegliwości bólowe i przykurcze mięśni.
Oczywiście chrzan stanowi również ważny element polskiej kuchni. Obok cebuli i czosnku dodaje się go by wzbogacić smak potraw o esencjonalną nutę. Tarty chrzan podaje się oddzielnie do mięs, wędlin, kiełbas, pasztetów czy jajek. Stanowi również smaczny dodatek do kanapek, sałatek, past jajecznych, ryb lub sosów czy zup np. żurku. Liście chrzanu można dodawać do sałatek na surowo lub poddusić na maśle i również stosować jako dodatek do dań. Bardzo smaczna jest również grillowana ryba owinięta w liście chrzanu.
Chrzan oprócz w postaci korzenia można kupić również gotowy w słoiczku. Jednak często ma on niepotrzebne dodatki takie jak olej, serwatka czy guma ksantanowa. Dlatego warto wykonać samodzielnie chrzan domowy do słoików, który będzie jeszcze smaczniejszy niż gotowy, ze sklepu.
Do wykonania wskazówek „jak zrobić chrzan w domu” przede wszystkim potrzebny będzie świeży chrzan. Aby dodać smak i zachować ładny kolor potrzebny będzie również sok z cytryny, woda zimna oraz gorąca, a także sól i cukier. Jak przygotować samemu chrzan?
Na początku korzenie chrzanu cienko obierz i umieść je w zimnej wodzie na godzinę. Taki zabieg spowoduje, że chrzan nie będzie tak bardzo szczypał w oczy podczas tarcia, a także będzie bardziej jędrny i dłużej zachowa swój kolor. Następnie wyciśnij sok z cytryny do miski, do której będziesz trzeć chrzan. Dodanie soku z cytryny zapobiegnie czernieniu. Teraz zetrzyj chrzan na najdrobniejszych oczkach, najlepiej tych, których używasz do tarcia ziemniaków na placki. Dodaj kilka łyżek gorącej wody, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem winnym. Przełóż do wyparzonego słoika i przechowuj w lodówce.
Tylko tyle wystarczy, by wykonać ten sprawdzony sposób na domowy chrzan. Taki wyrób własnej roboty będzie miał nie tylko bardziej ostry smak, ale również więcej wartości odżywczych. Podczas gotowania chrzanu traci on wiele ze swoich właściwości zdrowotnych, dlatego to taka wersja będzie najlepszym i najzdrowszym wyborem. To absolutny przepis na sukces.