Jak zrobić chrupiące gofry? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gofry to rodzaj chrupiącego wafla spożywanego na gorąco, zwykle z dodatkiem bitej śmietany, owocami, czekoladą oraz cukrem pudrem. To jeden z tych deserów, który kojarzy się nieodłącznie z wakacjami w morskich kurortach. To właśnie tam na każdym kroku można dostać smaczne gofry z przeróżnymi dodatkami. Nie musisz jednak jechać na wakacje, by móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Wystarczy, że z kilku prostych składników przygotujesz ten apetyczny deser. Najlepsze są jednak bez wątpienia te gofry, które po upieczeniu są niezwykle chrupiące.
Jak zrobić chrupiące gofry? Oto najprostszy przepis na ciasto do gofrów:
- Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.
- Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.
Warto również szczególną uwagę zwrócić na ich studzenie. Po upieczeniu dobrze jest odłożyć je na metalową kratkę do studzenia ciast. Wtedy mamy pewność, że nasze gofry będą chrupiące i pyszne.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak się robi smaczne, domowe gofry, koniecznie sięgnij do wyróżnionych przepisów na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis chrupiące gofry, które idealnie sprawdzą się na deser. Najlepsze są oczywiście te przygotowane samodzielnie w domu. Domowe gofry są nie tylko smaczne, ale również dobre dla zdrowia. Świetnie sprawdzają się również dla dzieci.
A co w przypadku, gdy nie ma się gofrownicy? Czy da się zrobić pyszne gofry bez gofrownicy? Jak najbardziej! Należy wykorzystać do tego odpowiednią nakładkę na patelnię. Kosztuje ona kilka złotych - jest więc dużo tańsza niż urządzenie do przygotowania gofrów. Możesz je dostać w sklepach online.
Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. Jeśli chcesz zadbać o ich odpowiedni Indeks Glikemiczny, możesz dodać do nich otręby owsiane, a także odpowiednio zbilansować na talerzu. Jak? Dodając serek lub jogurt, masło orzechowe, posiekane nasiona lub orzechy. I nie zapominając o dużej dawce świeżych owoców np. jagodowych. Warto więc zadbać o taką opcję, sprawdzi się ona, nawet jeśli nie mamy problemu z gospodarką cukrową.
Gofry doskonale sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.
Choć gofry to słodki, to niekoniecznie muszą się kojarzyć z czymś, czego warto unikać. W porównaniu z innymi słodyczami gofr charakteryzuje się sporą zawartością białka, sodu, wody i wapnia. Zawiera też dawkę witaminy B2, czy cynku.