Jak zrobić chleb?

Chleb możesz przygotować na zakwasie lub z wykorzystaniem drożdży.
Aby wykonać chleb na zakwasie:
- Przygotuj: pół kilograma mąki, odrobinę soli, 150 gram zakwasu, 450 ml wody oraz ulubione dodatki (np. nasiona słonecznika).
- Na początek formę, w której będziesz wypiekał pieczywo, wysmaruj olejem i oprósz ją mąką.
- Do miski wsyp mąkę, sól, zakwas oraz dodatki.
- Następnie wlej wodę i składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy.
- Ciasto na chleb przełóż do foremki, wygładź je łyżką oraz namoczoną w wodzie dłonią.
- Foremkę owiń folią i odstaw na 4-5 godzin do wyrośnięcia.
- Po tym czasie chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 210°C przez około godzinę.
- Po tym czasie chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia.
Aby przygotować chleb na drożdżach:
- Przygotuj pół kilograma mąki chlebowej, 2 szklanki wody, ćwierć kostki drożdży świeżych, płaską łyżeczkę cukru, odrobinę soli, 2 łyżki oleju oraz dodatki.
- W misce wymieszaj mąkę oraz sól.
- Do drugiej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz lekko ciepłą wodę i składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do miski z drożdżami dodaj olej oraz mąkę z solą i ciasto wyrabiaj do całkowitego połączenia się składników.
- Na tym etapie dodaj dodatki i dokładnie wymieszaj ciasto na chleb.
- Miskę z ciastek przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto chlebowe umieść w keksowe wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
- Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przed około godzinę.
- Po tym czasie chleb wyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia.