Jak zrobić chipsy?

- Na początek przygotuj ziemniaki, odrobinę oleju oraz soli, a także ulubione przyprawy oraz zioła (np. paprykę słodką, czosnek granulowany).
- Następnie ziemniaki dokładnie wyszoruj lub obierz je ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plastry - możesz wykorzystać do tego krajalnicę do warzyw z odpowiednią końcówką.
- Najlepiej aby plastry ziemniaków nie były grubsze niż 2 mm oraz aby miały taką samą grubość.
- W szklance wymieszaj olej z ulubionymi przyprawami, dodaj go do miski z pokrojonymi ziemniakami i dokładnie je wymieszaj.
- Następnie ziemniaki ułóż jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chipsy z ziemniaków piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 10 minut (te do 1 mm grubości), natomiast plasterki grubsze piecz w temperaturze 250 st. C przez około 15 minut.
- Ziemniaki warto obserwować i wyciągnąć z piekarnika, gdy będą odpowiednio zarumienione.
- Upieczone chipsy pozostaw do wystudzenia.