Jak zrobić chipsy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chipsy to popularna przekąska, którą wykonuje się najczęściej z ziemniaków. Najczęściej przygotowywane są na głębokim tłuszczu, jednak warto przygotować je z piekarnika. Pieczone chipsy będą zawierały mniejszą ilość kalorii. Smaczne chipsy przygotowywane w domu świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Chipsy świetnie sprawdzą się jako przekąska spożywana podczas oglądania filmów lub seriali. Chipsów nie należy jednak spożywać zbyt często, ponieważ podczas ich przygotowywania może powstawać akrylamid, który może przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych. Przepis na domowe chipsy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić chipsy? Na początek przygotuj ziemniaki, odrobinę oleju oraz soli, a także ulubione przyprawy oraz zioła (np. paprykę słodką, czosnek granulowany). Następnie ziemniaki dokładnie wyszoruj lub obierz je ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plastry - możesz wykorzystać do tego krajalnicę do warzyw z odpowiednią końcówką. Najlepiej aby plastry ziemniaków nie były grubsze niż 2 mm oraz aby miały taką samą grubość. W szklance wymieszaj olej z ulubionymi przyprawami, dodaj go do miski z pokrojonymi ziemniakami i dokładnie je wymieszaj. Następnie ziemniaki ułóż jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chipsy z ziemniaków piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 10 minut (te do 1 mm grubości), natomiast plasterki grubsze piecz w temperaturze 250°C przez około 15 minut. Ziemniaki warto obserwować i wyciągnąć z piekarnika, gdy będą odpowiednio zarumienione. Upieczone chipsy pozostaw do wystudzenia.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia, oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Błonnik ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Obecność przeciwutleniacze w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować pyszne chipsy domowe. Najlepsze chipsy możesz zrobić z dodatkiem ulubionych przypraw. Szybkie chipsy z ziemniaków są dobre do spożycia po upieczeniu i przestudzeniu. Pamiętaj, że chipsy powinny być spożywane okazjonalnie, ponieważ mogą zawierać szkodliwy akrylamid, który powstaje podczas ich produkcji.