Jak zrobić chałkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chałka to tradycyjny wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego. Przypomina cukierniczy warkocz, który zachęca nie tylko wspaniałym smakiem, ale także idealnie wypieczoną skórka, czy pięknym kształtem. Niezwykle często ozdabia się ją również kruszonką, dla jeszcze lepszego wyglądu i smaku. Chałka kojarzy się wielu osobom z leniwym porankiem, czy śniadaniem z dzieciństwa. Nic dziwnego, chałka to prawdziwy comfort food, który łączy w sobie słodki i maślany smak w idealnych proporcjach.
Jak zrobić chałkę? Oto najprostszy przepis na chałkę:
- Przygotuj drożdżowe ciasto. Do miski wsyp mąkę (600 g), drożdże suche (10 g), cukier (70 g), wlej mleko (30 ml) i wbij jajko. Dodaj miękkie masło (70 g). Całość wyrób na gładką masę.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
- Ciasto podziel na 3 części. Każdą zroluj w długi i dość cienki rulon.
- Każdą część zapleć, tak jak zaplata się warkocz.
- Odstaw chałkę do wyrośnięcia na 30 minut.
- Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-27 minut.
To doskonały pomysł na przepyszny, a przy tym bardzo łatwy wypiek. Domową chałkę zrobisz w kilka chwil, a jest tak smaczna, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Najlepszą chałkę przygotujesz w ten sam dzień, podając ją na stół jeszcze ciepłą.
Wiele osób zastanawia się jakiej mąki użyć do przygotowania chałki. Jako że jest to produkt słodki, idealnie sprawdza się raczej mąka pszenna, oczyszczona. Najlepiej sięgnij o tę o niskim typie jak 450, czy 500. Dzięki temu wypiek będzie delikatny, a także bardzo puszysty. Mąka pszenna nadaje się do tego rodzaju wypieków najlepiej. To dlatego, że zawiera ona sporo glutenu. To białko, choć kojarzy się z wieloma kontrowersjami, w wypiekach sprawdza się jak żadne inne. Nadaje wypiekom puszystości, miękkości i sprężystości. Pozwala również połączyć wszystkie składniki idealnie. Przez co wysoka zawartość glutenu jest wręcz pożądana w trakcie przygotowywania wypieków. Jeśli jednak nie możesz korzystać z mąki pszennej z powodu alergii, nietolerancji lub preferencji, najlepiej sięgnij po gotową mieszankę mąk bezglutenowych, którą znajdziesz w każdym sklepie. Użycie mieszanki gwarantuje idealne proporcje, a także to, że ciasto wyjdzie.
Zastanawiasz się jak zrobić kruszonkę do domowej chałki? Nic prostszego! Przygotujesz ją w ten sposób: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder (20 g). Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki. Kruszonką posyp ciasto przed pieczeniem. Do kruszonki możesz również dodać cukier waniliowy, czy cynamon, jeśli chcesz, by miała ona ciekawy smak.
Teraz gdy wiesz już jak upiec pyszną chałkę, możesz sięgać po nią częściej. Sprawdzi się idealnie na śniadanie. Jeśli szukasz dokładnych instrukcji, jak jest przygotowywana chałka drożdżowa, koniecznie sięgnij po inspiracje zgromadzone na tej stronie, dowiesz się z nich nie tylko jak zrobić ciasto na chałkę, ale także ile dokładnie należy piec ją w piekarniku. Dzięki tym inspiracjom przygotujesz naprawdę dobrą domową chałkę.