Jak zrobić bułkę tartą? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bułka tarta to składnik, który wspaniale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Nie tylko zagęszcza, ale też dodaje chrupkości. Nie trzeba jej wcale kupować w sklepie. A więc jak zrobić bułkę tartą samodzielnie? Możesz to zrobić na kilka sposobów, do każdego będziesz potrzebować suchego, czerstwego pieczywa.
- Na tarce - możesz użyć najmniejszych oczek zwykłej, kuchennej tarki. Bułkę zetrzyj na drobnych oczkach do miseczki.
- Za pomocą robota kuchennego - najlepiej takiego wyposażonego w ostrza o kształcie litery S. Całość zblenduj na masę o gęstości piasku.
- Przy pomocy maszynki do mielenia - to sprzęt nieco już przestarzały, jednak doskonale sprawdza się do przemielenia starej bułki.
- Dzięki wałkowi - bułki przełóż do woreczka i użyj wałka, by je rozdrobnić. To dobry pomysł na bułkę tartą, jeśli nie posiadasz żadnego z powyższych sprzętów.
Bez wątpienia domowa bułka tarta, to ta najlepsza. Teraz gdy już wiesz, jak przygotować ją w domu, nie musisz dłużej polegać na tej ze sklepu. Domowa bułka jest nie tylko szybka i dobra, ale również pozwala użyć czerstwego pieczywa, które zalega w naszym domu. Bułkę tartą możesz zrobić zarówno z suchych bułek, jak i z chleba. Dlatego, w przypadku, gdy nie wiesz, co zrobić ze starym pieczywem, koniecznie przerób je na bułkę tartą!
Przepis na bułkę tartą to sprawdzony sposób nie tylko na domową panierkę, choć to zwykle do jej zużywamy jej najwięcej. Bułka tarta wykorzystywana jest także przy pieczeniu ciast – wysypujemy ją do formy, zanim wlejemy ciasto, aby uniknąć przypalenia. W niektórych kuchniach bułka tarta stosowana jest także do panierowania pierogów leniwych czy dużych knedli ze słodkim lub wytrawnym farszem. Bułkę tartą możemy wymieszać z niewielką ilością oliwy, startym parmezanem i wyrobić palcami tak jak tradycyjną kruszonkę do ciast - fajnie uzupełni smak zapiekanek makaronowych, warzywnych czy pasztetów jarskich. Produkt zapewnia też odpowiednią gęstość kotletom mielonym, pasztetom, pulpetom i klopsom.
Oprócz zwykłej bułki tartej można przygotować również tę suszoną. Czerstwe pieczywo należy pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć w ciepłym i przewiewnym miejscu. Jeśli chcemy skrócić ten proces, można małe i cienkie kromeczki czerstwego pieczywa wysuszyć na blasze w piekarniku w temperaturze 150 stopni.
Domowa bułka tarta jest niezastąpiona w kuchni. Warto jednak wiedzieć, że by zachowała długo swoją konsystencję, ale również świeżość powinna być odpowiednio przechowywana. Co to znaczy? Bułka musi być zabezpieczona przed wilgocią, ale również szkodnikami, dlatego przyda się odpowiednie pudełko. Najlepiej sprawdzi się do tego celu szklany słoik ze szczelnym wieczkiem, które skutecznie ochroni naszą bułkę przed molami, niechcianymi zapachami i wilgocią. Słoik z bułką przechowujemy w suchej i zacienionej szafce nie dłużej niż miesiąc. Aby przygotowana samodzielnie bułka wystarczyła na dłużej, możemy ją także zamrozić. Wystarczy przełożyć ją do foliowych torebek, zamknąć i schować do zamrażarki. W takiej formie możemy przechowywać ją nawet do 6 miesięcy.