Jak zrobić bulion z kostki?

Jak zrobić bulion z kostki
Jak zrobić bulion z kostki
ikona podziel się
Opublikowano: 24.05.2023 r., 2:40 | Autor: Magda Panek

W garnku rozgrzej odpowiednią ilość wody. Następnie do wrzącej wody wrzuć odpowiednią ilość kostek rosołowych i całość dokładnie wymieszaj do ich rozpuszczenia. Bulion ugotuj na niedużej mocy palnika.

Jak zrobić bulion z kostki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kostka rosołowa to koncentrat z mięsa wołowego lub drobiowego i przypraw, który rozpuszczany jest w wodzie do przygotowania wywaru. Do najpopularniejszych kostek rosołowych możemy zaliczyć drobiowe, warzywne oraz wołowe, jednak znajdziemy również kostki warzywne lub mięsne. W dalszej części dowiesz się, jak się robi wywar z kostki rosołowej. Wywar uzyskany z kostki to nic innego jak niezagęszczona zupa. Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. Uzyskany wywar możesz podać w postaci rosołu z dodatkiem makaronu nitki lub wstążki. Można również podać go z dodatkiem klusek lanych lub z ziemniakami. Wywar z kostki możesz przygotować do zupy (np. zupy pomidorowej lub zupy ogórkowej). Wywar z kostki możesz również wykorzystać do przygotowania sosów. Wywar z kostki rosołowej to doskonała alternatywa dla wywarów, które musisz wykorzystać do przygotowania wielu smacznych potraw. Prosty przepis na szybki bulion warzywny lub drobiowy z kostki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A więc jak zrobić bulion z kostki rosołowej? W garnku rozgrzej odpowiednią ilość wody. Następnie do wrzącej wody wrzuć odpowiednią ilość kostek rosołowych i całość dokładnie wymieszaj do ich rozpuszczenia. Bulion ugotuj na niedużej mocy palnika.

A ile kostek na litr bulionu? Na każdy litr wody do przygotowania bulionu warto wykorzystać dwie kostki rosołowe. To ile wody potrzebujesz do przygotowania bulionu, będzie wpływało na ilość kostek rosołowych niezbędnych do przygotowania esencjonalnego wywaru.

Przygotowanie rosołu jest stosunkowo długie i polega na gotowaniu mięsa oraz jarzyn (marchewki, pietruszki oraz selera). Aby rosół był bardzo esencjonalny, należy rozpocząć jego gotowanie od zimnej wody i powoli doprowadzać ją do wrzenia. Takie przygotowywanie rosołu sprawi, że składniki odżywcze zawarte w mięsie oraz warzywach będą przychodziły do wywaru, który ostatecznie zamieni się w smaczną zupę. Gotowy rosół podawany jest do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak na jego bazie możemy przygotować wiele innych, pysznych zup. Szybszym sposobem na przygotowanie zupy jest wykorzystanie kostki rosołowej.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić wywar z kostki rosołowej. Wywar możesz wykorzystać do przygotowania pysznych zup, np rosołu, zupy pomidorowej lub zupy ogórkowej. Rosół to zupa, która świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Rosół często podawany jest jako pierwsze danie podczas wielu uroczystości, np. podczas chrzcin. Wywar z kostki rosołowej możesz wykorzystać także do przygotowania pysznych sosów, które chcesz podać jako dodatek do obiadu. Przygotowanie wywaru z kostki jest bardzo proste i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo jest to szybki sposób na przygotowanie obiadu, gdy nie masz za dużej ilości produktów w domu. Wywar z kostki jest bardzo esencjonalny, dlatego, zanim zaczniesz doprawiać wywar sprawdź czy jest to konieczne. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na skład kostek rosołowych, ponieważ w głównej mierze składają się one z soli, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto