Jak zrobić bulion warzywny?

Bulion warzywny to wspaniała podstawa wielu pysznych dań. Na jego bazie można stworzyć nie tylko zupę, ale i aromatyczne sosy, czy risotto. Nie trzeba jednak być kulinarnym mistrzem, by samodzielnie go przygotować. A więc jak zrobić bulion warzywny?
- Przygotuj potrzebne składniki:
- marchewki,
- cebulę,
- por,
- pietruszkę.
- seler.
- Wszystkie warzywa obierz.
- Cebulę opal nad palnikiem.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.
- Całość zalej 2 litrami wody i gotuj przez 25 minut.
- Dodaj ziele i liść laurowy, odrobinę soli i pieprz. Całość gotuj kolejne 20 minut. Możesz dodać również lubczyk, czy pietruszkę.
- Jeśli chcesz, by bulion był bardziej aromatyczny, gotuj go przez 2 - 3 godziny.