Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bita śmietaną to napowietrzona śmietana, która zawiera przeważnie więcej niż 30% tłuszczu. Często można spotkać się również z pojęciem krem bita śmietana, który przygotowuje się ze schłodzonej śmietanki 30% ubitej z dodatkiem cukru pudru - krem ten często wykorzystywany jest do ciasta lub deserów przygotowywanych w domu. Prosty przepis na bitą śmietanę nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. W dalszej części dowiesz się jak przygotować dobrą, domową bitą śmietanę z mleka. Najlepsza bita śmietaną wykorzystywana jest do przygotowywania pysznych tortów.
A więc jak zrobić bitą śmietanę z mleka? Na początek przygotuj dobrze schłodzone tłuste mleko krowie oraz cukier puder - ilość składników uzależniona jest od własnych preferencji smakowych. Mleko wlej do zimnej, skalnej lub metalowej miski. Mleko zacznij ubijać mikseram na niskich obrotach po całej jego objętości i stopniowo zwiększaj moc miksera do maksymalnej. Pod koniec ubijania (gdy mleko zwiększy objętość oraz będzie bardziej gęste) dodaj stopniowo cukier puder i ubijaj całość do powstania gęstej i zwartej masy. Bita śmietaną z mleka jest gotowa, gdy na jej powierzchni pozostają odkształcenia po mikserze lub gdy odwrócisz miskę i masa nie wyleje się.
Bitą śmietanę możesz przygotować także z mleka skondensowanego. W tym celu mleko dokładnie schłodź w lodówce. Mleko umieść w misce i zacznij ubijać je na wolnych obrotach miksera, stopniowo zwiększając ich moc. Ważne, aby nie ubić mleka skondensowanego zbyt długo, ponieważ zamiast bitej śmietany uzyskasz krem o konsystencji masła. Gdy ubijasz mleko skondensowane niesłodzone pod koniec ubijania możesz dodać do niego kilka łyżek cukru pudru. Mleko skondensowane słodzone nie wymaga dodatkowego dosłodzenia.
Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).
Podsumowując wiesz już jak samemu ubić bitą śmietanę z wykorzystaniem mleka spożywczego. Bita śmietana z dodatkiem cukru pudru stanowi doskonały pomysł na pyszną masę do ozdobienia ciast oraz tortów. Smaczną bitą masę z mleka najlepiej podać bezpośrednio po przygotowania, a desery wykonane z jej użyciem warto przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce lub w chłodni.