Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bigos z kapusty kiszonej lub mieszanej to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przekonaj się jak zrobić bigos z kiszonej kapusty.
Potrzebujesz tylko kilka podstawowych składników, które są dostępne w każdym sklepie i na pewno dostaniesz je bez problemu.
Zatem poznaj mój przepis na bigos z kiszonej kapusty.
Potrzebujesz kapustę kiszoną cebulę, mięso i koncentrat pomidorowy.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników. Kapusta kiszona i mięsny dodatek to podstawa bigosu, ale możesz ją dowolnie modyfikować, np. dodając pieczarki lub suszone grzyby. Każdy dodatek nada wyjątkowości Twojej potrawie. Nieważne, którą wersję wybierzesz, pamiętaj o przyprawach, które w każdym daniu pełnią ważną funkcję. Nadają potrawie niesamowitego aromatu i smaku. Do bigosu z kapusty kiszonej idealnie nada się wcześniej już wspomniana cebula i czosnek, postaw także na iście laurowe, ziele angielskie, sól i czarny świeżo zmielony pieprz.
Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche, dodaje także kilka kiełbas pokrojonych w półksiężyce. Warto jest wymieszać dwa rodzaje mięs, zapewni to oryginalność Twojego dania. Może to być równie kiełbasa, a nawet drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Wystarczy, że mięso pokroisz w mniejszą kostkę i podsmażysz na oleju rzepakowym. Do mięsa dodaj cebulę i czosnek, smaż do momentu, gdy mięso nie będzie gotowe. W tym czasie poszatkuj kapustę białą kapustę i przełóż ja do garnka, zalej ją szklanką wody i dodaj przyprawy takie jak liście laurowe i ziele angielskie, które nada potrawie charakterystycznego smaku i nada wyrazistości. Duś kapustę pod przykryciem aby zmiękła, mieszaj od czasu do czasu żeby nie przywarła do dna garnka.
Do garnka z kapustą dodaj podsmażone mięso z cebulą. I wcześniej poszatkowaną kapustą kiszoną. Ważne aby odcisnąć ją z wody. Przed dodaniem jej do całego dania spróbuj, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest za bardzo kiszona, kilkakrotnie opłucz ją pod bieżącą wodą i następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.
Całą zawartość dokładnie wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Teraz pozostaje tylko duszenie. W tym momencie wszystkie składniki przejdą, a bigos nabierze odpowiedniego smaku. W krótkim czasie nasz bigos jest dobry do spożycia i pyszny w smaku, jednym słowem, najlepszy.
Jak widzisz, ten prosty przepis gwarantuje najlepszy bigos z kapusty kiszonej. Bigos to obowiązkowa potrawa podczas okresu świątecznego jednak nie tylko. To dobry pomysł na obiad w ciągu roku. Dodatkowo bigos możesz przygotować w większej ilości i przechowywać we wcześniej przygotowanych słoikach.
Skoro już wiesz, jak przygotować domowy i tradycyjny bigos, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis, życzę Ci smacznego!