Jak zrobić bigos?

Na początek przygotuj kapustę kiszoną oraz taką samą ilość mięsa. Do bigosu świetnie sprawdzi się boczek, żeberka, karkówka, schab, dziczyzna, a także różnego rodzaju wędliny. Do bigosu możesz dodać także suszone grzyby, suszone śliwki, cebulę, a także przyprawy. Bigos wymaga długiego czasu gotowania na wolnym ogniu — warto mieszać go co jakiś czas, aby się nie przypalił.
Przygotowanie:
- Na początek przepłucz kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna.
- Następnie poszatkuj ją, włóż do garnka i zalej wodą.
- Mięso pokrój w kostkę, dodaj do kapusty i całość gotuj przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie do bigosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę, namoczone wcześniej grzyby suszone oraz śliwki suszone i dopraw do smaku przyprawami.
- Bigos gotuj przez kolejne 30 minut.
- Gotowy bigos podawaj na ciepło.