Jak zrobić biały ser? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się jak zrobić biały ser samodzielnie w domu? Będziesz potrzebować mleka, oku z cytryny i garnka. A także nieco cierpliwości. Oto sprawdzony sposób:
- Mleko przelej do garnka i podgrzej do 90 stopni. Następnie wyłącz kuchenkę.
- Do mleka dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 1 godzinę.
- Mleko przelej do naczynia wyłożonego gazą, odstaw na 30 minut. Po tym czasie posól mleko.
- Materiał zbierz razem i dobrze odciśnij. Uformuj płaski okrąg.
- Całość wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Ser przechowywany w lodówce utrzymuje świeżość do 10 dni.
Przepis na biały ser to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego przysmaku. Wcale nie musisz kupować go w sklepie. Najlepszy biały ser to ten przygotowywany samodzielnie. Zastanawiasz się, jak się robi domowy w domu? Nie jest to tak trudne, jak może się wydawać. Potrzeba do tego jednak odrobiny cierpliwości. Mleko należy bowiem odpowiednio zakwasić, a dopiero z niego stworzyć smaczny ser. To prosty przepis, który sprawdzi się na co dzień. Potrzebujesz tylko dwóch składników, by przygotować ser samodzielnie - mleka i soku z cytryny. To nie tylko pyszny, ale również dobry, dla zdrowia produkt. Ser przygotowany samodzielnie wolny jest od konserwantów, ale również dodatków, które nie są konieczne. Taki ser jest smaczny, to my kontrolujemy jego smak. Jeśli lubisz bardzo słony twaróg, możesz dodać nieco więcej soli, w innym wypadku możesz pozostawić go nieco słodkawy smak. To dobra opcja, zwłaszcza jeśli zamierzasz zjadać ser z dodatkiem miodu na kanapkach.
Choć biały ser bez problemu można dostać w sklepie, to każdy wie, że najlepszy jest ten stworzony samodzielnie. Przekonał się o tym każdy, kto miał możliwość zakupienia tego specjału od osoby, która zrobiła go samodzielnie w warunkach domowych. Może się wydawać, że przygotowanie sera samodzielnie to spory wyczyn. Jednak mając odpowiednie składniki, cały proces jest naprawdę szybki i bezproblemowy.
Najczęściej przygotowuje się ser z mleka krowiego. Jest to dość oczywiste, ten rodzaj mleka jest po prostu najpowszechniejszy i najłatwiejszy do znalezienia w Polsce. Jako że jesteśmy przyzwyczajeni, by opierać naszą dietę właśnie na tym rodzaju mleka, to nawet przy przygotowywaniu różnego rodzaju przetworów wybieramy właśnie ten typ. Nie ma w tym nic złego. Choć o mleku krąży wiele negatywnych opinii, to jednak są to niepotwierdzone przez badania stwierdzenia. Nie trzeba bać się mleka krowiego i można sięgać po nie na co dzień. Również, jeśli pragniemy przygotować na jego bazie ser. Ser z mleka krowiego jest równie zdrowy, jak z innych rodzajów. Jest też niezwykle delikatny w smaku, więc przez większość osób tolerowany jest po prostu lepiej.
Twaróg jest niezwykle smacznym wyborem, ale również dobrym dla zdrowia. Biały ser stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego w skład białego sera wchodzą związki mineralne tj. magnez, potas, cynk, a także witamina A, D, E oraz witaminy z grupy B. Warto więc włączyć go do codziennego menu.