Jak zrobić bezę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Beza to słodki wyrób cukierniczy, który wykonuje się z masy z białek jaj kurzych oraz drobnego cukru. Beze piecze się w niskiej temperaturze. Bezę często wykorzystuje się do przygotowania pysznych tortów przełożonych kremem oraz ozdobionych świeżymi owocami. Pyszną, domową bezę można przygotowywać również jako ciastka w formie nieregularnych stożków. W zależności od temperatury pieczenia bezy w środku mogą być kruche lub lekko ciągliwe. Bezy kruche piecze się w wyższych temperaturach natomiast bezy lekko ciągliwe w niższych. Najbardziej popularnym torcikiem bezowym jest beza Pavlova, która udekorowana jest bitą śmietaną oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jagodami lub kawałkami kiwi). W dalszej części dowiesz się jak upiec dobrą bezę.
W kuchni wyróżnić możemy 3 rodzaje bez w zależności od sposobu ich wykonania:
- bezy francuskie, które wykonywane są na zimno;
- bezy włoskie, które sporządza się z zaparzaniem;
- bezy szwajcarskie, które przygotowuje się na ciepło.
A więc jak zrobić bezę? Aby przygotować bezę potrzebne będą Ci białka jaj kurzych oraz cukier. Białka do przygotowania bazy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek. Białka umieść w metalowej lub szklanej misce i zacznij ubijać przy pomocy miksera. Gdy białka spienią się, dodaj szczyptę soli i wciąż ubijaj masę do powstania sztywnej piany. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj drobny cukier, nie przerywając ubijania. Pianę wyłóż na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia w formie dużej bezy lub małych bezików i piecz w piekarniku nagrzanym do 130-140°C przez około 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do wystygnięcia. Czas pieczenia zależy od wielkości pieczonej bezy — małe bezy będziemy piec krócej niż dużą bezę. Dodatkowo czas pieczenia zależeć będzie od naszego piekarnika, dlatego warto obserwować co jakiś czas wypiek (podczas pieczenia bazy nie otwieraj piekarnika — zajrzyj jedynie przez okienko).
A ile cukru użyć do przygotowania bezy? Idealną proporcją na jedno białko jaja o wielkości L jest użycie 50 g drobnego cukru (czyli około 5 płaskich łyżek stołowych). Do przygotowania bezy warto wykorzystać cukier drobny lub cukier puder. Dodatkowo możesz użyć cukier trzcinowy, jednak beza będzie miał wtedy ciemniejszy kolor. Na ciasto można wykorzystać dowolną ilość białek, jednak warto dopilnować, aby były dobrze ubite.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi bezę z białek oraz drobnego cukru. Sprawdzony przepis na bezę warto wykorzystać w celu przygotowania pysznego i pięknie wyglądającego ciasta. Domowa Beza stanowi doskonałą propozycją na dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Bezę możesz także przygotować jako efektywny deser na imprezy rodzinne. Dodatkowo składniki do jej wykonania są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Upieczoną bezę bez żadnych dodatków możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do dwóch tygodni — to wszystko dzięki długiemu procesowi suszenia.