Jak zrobić bataty na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bataty to produkty, które coraz częściej włączane są do diety oraz są coraz łatwiej dostępne w sklepach. Do jadłospisu chętnie włączane są poprzez swoje halowy smakowe oraz wartości odżywcze. Bataty uprawiane są w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Znane są również pod nazwą wilca ziemniaczanego lub jako słodkie ziemniaki. W dalszej części dowiesz się jak przygotować obiad z wykorzystaniem batatów. Przepis na bataty pieczone w piekarniku lub gotowane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić bataty na obiad? Aby przygotować bataty na obiad możesz przygotować je w kilku odsłonach. Na obiad świetnie sprawdzą się bataty gotowane, frytki z batatów, pieczone bataty, zapiekanki z batatów, bataty faszerowane, wegetariański gulasz z batatów, kopytka z batatów.
Jak upiec bataty? Na początek przygotuj bataty, odrobinę oliwy z oliwek i ulubione przyprawy. Bataty obierz lub bardzo dokładnie wyszoruj, pokrój w plastry, ćwiartki lub w formę frytek. Słodkie ziemniaki wymieszaj z oliwą oraz przyprawami, następnie ułóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bataty piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35 minut (do momentu zarumienienia się ziemniaków). Gotowe pieczone słodkie ziemniaczki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę na ciepło z dodatkiem sosów.
A jak ugotować bataty? Na początek przygotuj bataty oraz sól. Słodkie ziemniaki umyj i obierz. Ziemniaki możesz ugotować w całości lub pokroić je w kostkę. Bataty wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Na jeden litr wody wsyp jedną łyżeczkę soli. Czas gotowania batatów zacznij mierzyć od momentu ponownego zagotowania się wody. Ziemniaki gotuj przez około 30 minut. Aby sprawdzić, czy bataty są dobrze ugotowane wbij z jednego widelec - jeśli wejdzie bez oporu to znak, że bataty ugotowały się. Ugotowane bataty podawaj jako dodatek do obiadu bezpośrednio po ugotowaniu.
Bataty to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Bataty stanowią źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Znajdziemy w nich także witaminy oraz składniki mineralne. Do witamin obecnych w batatach możemy zaliczyć witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych wapń, potas, żelazo oraz magnez. Bataty zawierają również beta-karoten, który jest prekursorem do powstawania witaminy A. Bataty nie zawierają glutenu, dlatego bez obawy mogą być włączone do diety osób chorujących na celiakię.
Podsumowując: wiesz już jak przyrządzić bataty na obiad. Smaczne bataty gotowane lub pieczone są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zapiekanki z rabatów stanowią doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Dodatkowo na bazie batatów możesz przygotować pyszne dania wegańskie oraz wegetariańskie - świetnie sprawdzi się tu gulasz warzywny przygotowywany z dodatkiem słodkich ziemniaków.