Jak zrobić ajerkoniak? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ajerkoniak to likier wywodzący się z kuchni holenderskiej. Przygotowywany jest na bazie jaj, cukru oraz brandy, jednak do jego produkcji można wykorzystać także śmietanę lub mleko skondensowane oraz aromat waniliowy. Domowym sposobem można przygotować ajerkoniak z jaj utartych z cukrem na spirytusie lub na wódce. Sprawdzony przepis na ajerkoniak domowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepszy alkohol świetnie sprawdzi się podany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ajerkoniak to alkohol, dlatego nie powinny go spożywać osoby przed ukończeniem 18. roku życia, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
A więc jak zrobić ajerkoniak? Na początek przygotuj 6 żółtek, szklankę spirytusu, szklankę drobnego cukru oraz jedną puszkę mleka skondensowanego. Żółtka utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera. Do utartych żółtek powoli dodaj mleko skondensowane, cały czas miksując masę. Na koniec cienkim strumieniem do masy jajecznej wlej spirytus, ciągle miksując masę. Ajerkoniak przelej do wcześniej przygotowanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym miejscu. Ajerkoniak jest dobry do spożycia na następny dzień, jednak warto podać go dopiero po tygodniu.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz poprawiają widzenie.
Spirytus to destylat lub wodny roztwór alkoholu etylenowego, który zawiera około 95% alkoholu. Do produkcji spirytusu wykorzystuje się ziemniaki, zboża lub odpadki z buraków cukrowych wykorzystywanych do produkcji cukru. Najczęściej wykorzystywany jest do produkcji nalewek, wódek, likierów oraz wypieków.
Podsumowując: wiesz już jak samemu w domu przygotować pyszny likier na bazie żółtek. Domowy likier warto przechowywać w lodówce i spożyć do 3 tygodni po przygotowaniu. Na bazie ajerkoniaku możesz przygotować także inne likiery - np gdy dodasz do ajerkoniaku tabliczkę rozpuszczonej czekolady, uzyskasz likier czekoladowy. Do likieru możesz dodać także skórkę z cytryny lub pomarańczy, gałkę muszkatołową lub cynamon.