Jak zbić cukier? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wysoki cukier to zwiastun problemów z glikemią i możliwości chorowania na cukrzycę. Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Według International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 miliony osób z cukrzycą, dlatego warto jest, zwracać uwagę, na nawet drobne zwiastuny tej przypadłości, która nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak istnieje kilka prostych metod, które można wprowadzić, by obniżyć cukier. A więc jak zbić cukier? Poznaj skuteczne sposoby:
- Wprowadzić regularną aktywność fizyczną.
- Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
- Zadbaj o prawidłowe bilansowanie posiłków - w każdym powinno znaleźć się oprócz węglowodanów źródło białka i tłuszczów.
- Ogranicz produkty wysoko przetworzone, obfitujące w cukry i sól.
- Wybieraj owoce i warzywa w formie jak najmniej rozdrobnionej.
- Zadbaj o higienę snu.
- Wprowadź 10 minut aktywności fizycznej po posiłku.
- Zamień napoje słodzone na wodę.
- Dodaj do diety produkty pełnoziarniste i źródła błonnika.
Poziom cukru we krwi stale się zmienia. Ma na to wpływ nie tylko dieta, ale również aktywność fizyczna, stres, czy zmęczenie. Stężenie glukozy w organizmie na czczo powinno wynosić od 70 mg/dl do 99 mg/dl. U cukrzyka liczby te zwykle są dużo wyższe.
Teraz gdy już wiesz, jak obniżyć poziom cukru możesz wprowadzić drobne modyfikacje do swojego stylu życia. Warto jednak pamiętać, że zmiany nie zajdą szybko. Dopiero gruntowna zmiana stylu życia pozwala na lepsze samopoczucie i wyniki.
Z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Trzeba także zaakceptować chorobę i to, że będziemy zmagali się z nią do końca życia. Wprowadzanie zmian nie prowadzi do wyleczenia, za to może pomóc poprawić komfort życia, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia negatywnych, czy niebezpiecznych dla zdrowia komplikacji.
Do wystąpienia cukrzycy przyczyniają się zarówno predyspozycje genetyczne, jak i czynniki środowiskowe. W rozwoju niektórych typów cukrzycy kluczową rolę odgrywają złe nawyki żywieniowe, dlatego profilaktyka tej choroby w dużej mierze opiera się na zdrowym odżywianiu i utrzymywaniu prawidłowej wagi. Wyróżniamy dwa typy cukrzycy I i II. Cukrzyca typu II to najczęstsza postać tej choroby i stanowi ok. 80–90% wszystkich przypadków cukrzycy. Chorują na nią głównie dorośli, zazwyczaj po 40 roku życia, sprzyja przewlekłym, trudno gojącym się, nawracającym stanom zapalnym. W przebiegu cukrzycy typu 2 dochodzi do postępującego upośledzenia wydzielania lub działania insuliny w warunkach insulinooporności, polegającej na oporności tkanki tłuszczowej, mięśni oraz wątroby na insulinę.
Objawy, które najczęściej towarzyszą zaburzeniom gospodarki cukrowej to:
- nadmierne pragnienie,
- senność,
- zmiany skórne,
- zwiększony apetyt,
W rozpoznaniu choroby pomaga regularne wykonywanie badań krwi oraz konsultowanie z lekarzami wszystkich niepokojących zmian w codziennym samopoczuciu.