Jak zawijać parówki w cieście francuskim? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli brakuje ci pomysłu na przekąskę lub zastanawiasz się jak przyjąć gości koniecznie dowiedz się jak zawijać parówki w cieście francuskim i wykorzystaj mój sprawdzony sposób.
- Ciasto francuskie w rulonie rozwiń na blacie.
- Pokrój je na 6 lub 8 prostokątów.
- Na każdy z nich dodaj parówkę w całości i złącz brzegi ciasta.
- Delikatnie natnij ciasto na górnej części.
- Przełóż parówki na blaszkę do pieczenia.
- Całość upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz jak łatwy i szybki w przygotowaniu jest mój przepis na parówki w cieście francuskim.
Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego. Mój przepis będzie ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego, które dostaniesz w każdym sklepie. Szukaj go w lodówkach, będzie zwinięte w rulon i zapakowane w plastikowe opakowanie.
Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto francuskie samodzielnie od podstaw.
Gdy korzystasz z gotowej wersji ciasta, wyłóż je wcześniej poza lodówkę, tak aby było w temperaturze pokojowej. Wtedy będzie bardziej plastyczne i łatwiej będzie się je formowało.
Będzie to pyszna przekąska dla dzieci lub pomysł na kolację. W podobny sposób możesz przygotować ciasto francuskie z dodatkami na słodko. Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto francuskie z budyniem, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Zacznijmy od przygotowania naszego budyniu. Moim zdaniem do tego przepisu najbardziej pasuje budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Wystarczy, że wlejesz mleko do garnka i delikatnie podgrzejesz, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodaj budyń i cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Cały czas mieszaj, ponieważ masa budyniowa szybko może się przypalić. Gdy budyń zgęstnieje, odstaw go na bok do ostygnięcia. W tym czasie rozłóż ciasto francuskie na stole i wytnij z niego trójkąty lub kwadraty. Sposób zawijania jest dowolny, więc jeśli chcesz zrobić to w inny sposób, śmiało nie ma problemu.
Na każdy kawałek ciasta francuskiego dodaj budyń i kilka malin. Tak przygotowane ciasto francuskie z budyniem zawiń, zlepiając ciasto na brzegach. Przełóż ciastka na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Upiecz je w piekarniku przez 15 - 20 minut w 180°. Po tym czasie nie wyciągaj ich od razu, pozostaw na chwilę w piekarniku, tak aby nie opadły. Sam widzisz jaki to prosty przepis, dzięki któremu w krótkim czasie przygotujesz przekąskę na słodko, a samodzielne przygotowanie domowych łakoci okazuje się łatwe i szybkie. Możesz podawać je na ciepło ale są pyszne także na zimno, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać je do szkoły, pracy czy na uczelnię. Z jednego takiego rulonu ciasta wyjdzie około 5 większych ciastek francuskich z nadzieniem budyniowo - malinowym.
Sam widzisz jak wiele zastosowań ma ciasto francuskie, dlatego warto zawsze mieć je w lodówce.