Jak zawijać gołąbki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad, ale masz ochotę na gołąbki, które kojarzą się wszystkim z ciepłem domowego ogniska? Koniecznie poznaj mój sposób jak zawijać gołąbki.
Przygotowanie farszu i liści kapusty nie sprawia większego problemu, który jednak pojawia się wtedy, gdy nadchodzi zawijanie gołąbków. Zatem poznaj mój sprawdzony sposób jak zawijać kapustę krok po kroku tak, aby gołąbki nie rozwijały się podczas zapiekania?
W pierwszej kolejności:
- Liście kapusty oderwij od głąba.
- Wytnij najtwardszą część liścia i ugotuj go we wrzącej wodzie przez 7-10 minut.
- Liście wypłucz pod zimną wodą i jeden liść ułóż na swojej otwartej dłoni.
- Dodaj dwie łyżki farszu, zaczynając od miejsca, gdzie liść był przytwierdzony do głąba.
- Następnie boczne strony liścia złóż do środka.
- Zroluj całość w górę, lekko dociskając boczki kapusty.
- Ułóż gołąbki w garnku lub brytfance.
Skoro już wiesz, jak odpowiednio przygotować liście i zawinąć mięsny farsz poznaj mój przepis na tradycyjne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo kaszę gryczaną, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Kasza gryczana dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.
Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Możesz dodatkowo przygotować sos, którym polejesz gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.
Te pyszne gołąbki będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. Od teraz gołąbki nie muszą kojarzyć Ci się z farszem z mięsa mielonego. Przekonaj się, że te w wersji wege są także bardzo dobre. Niezależnie, na którą wersję się zdecydujesz i wiesz, jak zrobić gołąbki, nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego. Które gołąbki są dla Ciebie najlepsze, zadecyduj samodzielnie.