Jak zawekować zupę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jesteś w trakcie przygotowywania zupy i spodziewasz się zbyt dużej ilości? Nic się nie stało, wystarczy, że będziesz wiedzieć, jak zawekować zupę. Będzie to dobry pomysł na bezpieczne przechowywanie zupy, po którą możesz sięgnąć na kolejny obiad nawet za kilka tygodni.
Dzięki temu przechowywanie zupy w słoikach staje się proste i łatwe.
- Jeszcze ciepłą zupę wlej do słoika.
- Nie nalewaj do końca i szczelnie zakręć.
- Włóż słoiki do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut.
W taki sposób możesz zawekować w słoiku każdą ciepłą zupę lub danie typu fasolka po bretońsku.
Dlatego poznaj mój przepis na zupę krem z fasolki szparagowej, będzie to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.
Zupę krem możesz przygotować dzień wcześniej i podawać następnego dnia lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie.
Poznaj mój prosty przepis i zrób samodzielnie smaczny krem z zielonego groszku, który będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam aby sięgać po niego częściej.
Zatem jak zrobić krem z fasolki szparagowej?
Do jego wykonania możesz wykorzystać świeżą fasolkę lub mrożoną, możesz użyć żółtej lub zielonej, nie ma to znaczenia. Obojętnie, której użyjesz, zupa będzie bardzo dobra.
W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Dodaj bulion warzywny i fasolkę. Gotuj wywar do czasu, aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj na gładki krem o delikatnej konsystencji. Pomysł na dobry, błyskawiczny obiad gotowy. Skoro już znasz mój sprawdzony sposób i wiesz, jak wykonać wekowanie zupy w swoim domu koniecznie zapamiętaj mój sprawdzony sposób.