Jak zawekować bigos?

Bigos to niezwykle popularne polskie danie. Zwykle przygotowuje się jego dużą porcję. W przypadku, gdy jednak jest ona za duża, warto zawekować go w słoiku. A więc jak zawekować bigos?
Możesz to zrobić na dwa sposoby:
- W dużym garnku - bigos przełóż do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę oraz słoiki, a garnek wypełnij wodą. Wodę zagotuj, a po zagotowaniu zmniejsz gaz do minimum i gotuj całość przez 20 minut. Słoiki wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
- W piekarniku - Do zimnego piekarnika elektrycznego lub gazowego włóż chłodne słoiki z jedzeniem. Włącz nagrzewanie piekarnika do 130 st. Celsjusza. Następnie, gdy urządzenie osiągnie taki poziom ciepła, trzymaj słoiki przez 20-30 minut wewnątrz. Słoiki wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.