Jak zapleść chałkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli znudziło Ci się tradycyjne pieczywo na śniadanie lub chcesz trochę odmienić swoje kulinarne poranki w kuchni koniecznie postaw na chyba wszystkim znany rodzaj słodkiego pieczywa, jakim jest chałka.
Nie ma nic lepszego niż chałka z kruszonką, dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na domową chałkę, którą przygotujesz z podstawowych składników bez większych problemów. Dowiesz się również jak zapleść chałkę, możesz zrobić to. 3 części, ale też z 4 lub z 6. Decyzja należy do Ciebie, pamiętaj jednak, że im więcej wałków do zaplatania warkocza tym sprawa robi się bardziej skomplikowana.
Będzie to idealny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci w ciągu dnia, ale też na śniadanie.
Chałka powstaje z takich składników jak: mąka, mleko, masło, cukier oraz drożdże.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić chałkę i kruszonkę do niej?
W pierwszej kolejności z podanych składników oddziel, 30 g mąki, 40 g masła i 30 g cukru. Z nich powstanie kruszonka. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól i drożdże. Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść, wlej do suchych składników. Wymieszaj. Wyrób ciasto hakiem, a następnie uformuj kulę. Podziel ją na 2 lub 3 mniejsze, z każdej rozwałkuj po 4 wałki ciasta. Zawiń chałki i przełóż je na blaszkę do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wcześniej odłożone składniki na kruszonkę wymieszaj i utrzyj w palcach, posyp chałki. Upiecz je w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Skoro już znasz mój przepis na chałkę z kruszonką oraz wiesz, jak wygląda jej zawijanie, koniecznie postaw na domową chałkę i przygotuj swój warkocz.
Domowa wersja będzie zawsze najlepsza, dlatego koniecznie zapamiętaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna i dobra dla całej rodziny.