Zobacz pytania podobne do jak zapeklować szynkę?
-
Jak peklować mięso do wędzenia?
-
Ile soli peklowej na kilogram mięsa?
-
Jak zapeklować mięso do wędzenia?
-
Jak zrobić solankę do mięsa?
-
Czym zastąpić sól peklową?
To może wydać Ci się interesujące
-
Peklowanie - charakterystyka, sposoby, zasady, porady praktyczne
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Solanka do szynki
-
Szynka peklowana pieczona
-
Solanka do mięsa pieczonego
-
Grzyby w solance
-
Solanka do karkówki
-
Solanka do schabu
-
Solanka do pstrąga
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Popularne przepisyZalewa do peklowania - rodzaje, przepisy, nietypowe dodatki, porady
Zalewa do peklowania jest niezbędnym elementem procesu marynowania, który ma przygotować mięso przed dalszą obróbką kulinarną, przykładowo wędzeniem lub pieczeniem.
-
Popularne przepisyPeklowanie na mokro - opis, sposoby, zasady, porady praktyczne
Peklowanie na mokro to proces przygotowywania mięsa przed dalszą obróbką kulinarną. Nadaje mięsu odpowiedniego smaku, aromatu, tekstury oraz przedłuża jego trwałość.
-
Popularne przepisyPeklowanie mięsa krok po kroku - jak peklować mięso?
Peklowanie mięsa to rodzaj konserwowania żywności, które ma na celu przedłużenie jego trwałości oraz nadanie odpowiedniego smaku, aromatu oraz struktury.
Jak zapeklować szynkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się jak zapeklować szynkę? Możesz to zrobić na dwa sposoby:
1. Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni.
2. Peklowanie na mokro - przyprawy należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho.
Do przygotowania mieszanki peklującej potrzebujesz odpowiedniej ilości soli peklującej - zwykle przyjmuje się, że powinno to być około 40 gramów peklosoli - na 1 kg mięsa. Mięso należy zamarynować w chłodnym pomieszczeniu, o temperaturze 2 – 8 stopni Celsjusza.
To sprawdzony sposób, by przygotować mięso przed dalszą obróbką, zwłaszcza przed wędzeniem. To pomysł na to jak zwiększyć smakowitość mięsa, ale również przedłużyć jego zdatność do spożycia.
Wiele osób zastanawia się jak peklować mięso odpowiednio. Jest to bowiem kluczowy krok przed wędzeniem, czy pieczeniem. Peklowanie mięsa zwykle pomaga więc przygotować kawałek mięsa i nadać mu odpowiedniego smaku, Jest więc ważne, by dobrać odpowiednie przyprawy. Najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju zioła - majeranek, tymianek, rozmaryn. To te, które doskonale komponują się ze smakiem szynki.
Zastanawiasz się ile czasu peklować szynkę? Jeśli planujesz poddać ją później wędzeniu, to zwykle należy to robić przez kilka dni. Producenci peklosoli polecają peklowanie na mokro przez 7 – 10 dni. Wszystko zależy od grubości i wielkości posiadanego mięsa. Podobnie w przypadku peklowania na sucho. Jeśli zależy Ci tylko na uzyskaniu lepszego smaku i konsystencji mięsa, a zamierzasz je piec, czy smażyć, to wystarczy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.
Peklowanie w domu to doskonała opcja na to, by stworzyć własnoręcznie wędlinę. Domowy przysmak na bazie mięsa jest zdrowszy niż te sprzedawane w sklepach. Szynka wieprzowa nie jest uważana za najzdrowsze mięso, jednak w umiarkowanych ilościach może pojawiać się w diecie. Warto jednak pamiętać, by nie dodawać do niej zbyt dużych ilości soli. Warto postępować z wytycznymi producenta, które zwykle podane są na opakowaniu peklosoli. Najczęściej przyjmuje się, że na 1 kg mięsa, należy jej użyć około 40 g. Jednak jeśli nie przepadasz za bardzo słonymi daniami, wystarczy nieco mniej.
Domowa zalewa powinna składać się z ulubionych ziół i przypraw. Skład solanki do peklowania mięsa jest zadziwiająco krótki i sprowadza się do kilku produktów, które na co dzień większość kucharzy posiada w swoich zapasach. Jest to przede wszystkim kombinacja wody i soli, które należy połączyć w odpowiednich proporcjach. Solanka do mięsa, dla podkreślenia smaku wyrobu, wymaga dodania kilku przypraw. Najpopularniejsze to liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowe mięso będzie nie tylko soczyste, ale też aromatyczne. W sklepach można kupić gotowy zestaw do peklowania, co będzie dużym ułatwieniem dla początkujących kucharzy. Przepis na domową solankę znajdziesz również w propozycjach na tej stronie. Warto z niego skorzystać, jeśli planujesz wędzenie mięsa. Choć co prawda najlepiej sprawdzają się domowe, stare przepisy, to czasami warto poeksperymentować i połączyć w solance zupełnie nowe przyprawy, które mogą urozmaicić każdy przepis.