Jak zapeklować mięso do wędzenia?

Peklowanie jest niezwykle ważnym elementem przygotowania mięsa do wędzenia. To ono gwarantuje bezpieczeństwo mięsnych wyrobów i ich wyjątkowy smak. By przygotować mięso do wędzenia można użyć dwóch rodzajów peklowania:
- Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości. Zakłada się, że na każdym kilogram mięsa należy użyć 100 gramów soli.
- Peklowanie na mokro - przyprawy i sól (powinno to być około 40 gramów peklosoli - na 1 kg mięsa) należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho.