Jak zapeklować mięso do wędzenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Peklowanie jest niezwykle ważnym elementem przygotowania mięsa do wędzenia. To ono gwarantuje bezpieczeństwo mięsnych wyrobów i ich wyjątkowy smak. Jednak jak zapeklować mięso do wędzenia? By przygotować mięso do wędzenia można użyć dwóch rodzajów peklowania:
- Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości. Zakłada się, że na każdym kilogram mięsa należy użyć 100 gramów soli.
- Peklowanie na mokro - przyprawy i sól (powinno to być około 40 gramów peklosoli - na 1 kg mięsa) należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho.
Aby odpowiednio dobrać proporcje soli peklującej i innych składników, warto skorzystać z tabeli peklowania, w której jasno i wyraźnie zaznaczone mamy dawki danych składników na ilość mięsa, a dodatkowo podane mamy wszystkie inne ważne informacje.
Peklowania możesz używać do wielu różnych gatunków mięs. Możesz zapeklować:
- szynkę,
- boczek,
- karkówkę,
- schab.
Zwykle używa się peklowania do mięsa wieprzowego, to właśnie w tym przypadku sprawdza się ono najlepiej. Jednak można solanki używać również do innych rodzajów mięsa, w tym dziczyzny.
W przypadku peklowania na mokro należy również skorzystać z wody. Domowa zalewa powinna składać się z ulubionych ziół i przypraw. Skład solanki do peklowania mięsa jest zadziwiająco krótki i sprowadza się do kilku produktów, które na co dzień większość kucharzy posiada w swoich zapasach. Jest to przede wszystkim kombinacja wody i soli, które należy połączyć w odpowiednich proporcjach. Solanka do mięsa, dla podkreślenia smaku wyrobu, wymaga dodania kilku przypraw. Najpopularniejsze to liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowe mięso będzie nie tylko soczyste, ale też aromatyczne. W sklepach można kupić gotowy zestaw do peklowania, co będzie dużym ułatwieniem dla początkujących kucharzy. Przepis na domową solankę znajdziesz również w propozycjach na tej stronie. Warto z niego skorzystać, jeśli planujesz wędzenie mięsa. Choć co prawda najlepiej sprawdzają się domowe, stare przepisy, to czasami warto poeksperymentować i połączyć w solance zupełnie nowe przyprawy, które mogą urozmaicić każdy przepis.
Wędzenie to doskonały pomysł na przygotowanie naprawdę smacznych i domowych wyrobów. Idealnie sprawdza się do przygotowania wyrobów mięsnych na święta. Wędzenie nie jest jednak obróbką prostą, którą można przeprowadzić szybko, przekona się o tym każdy, kto tylko jej spróbuje. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepsze są te wędliny przygotowane w domu. Domowy schab, swojska szynka, czy samodzielnie uwędzona kiełbasa nie mają sobie równych. Sprawdzają się zarówno na kanapkach, jak i w innych daniach.
Teraz gdy już wiesz, jak przygotować mięso do wędzenia możesz sięgać po wspaniałe pomysły na naprawdę ciekawe wędliny. Peklowanie to sprawdzony sposób na przedłużenie trwałości mięsa, a przy okazji zabezpieczenie go na czas dalszej obróbki termicznej.