Jak zamarynować szynkę do pieczenia?

Nie masz pomysłu na pyszne kanapki lub chcesz samodzielnie przygotowywać dodatki do pieczywa w swoim domu? Koniecznie dowiedz się jak zamarynować szynkę do pieczenia?

1. Umyj kawałek szynki i dokładnie osusz.

2. Do miski włóż oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, majeranek, oregano, czerwoną słodką papryki czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Natrzyj mięso i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

4. Tak przygotowaną szynkę upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Zobacz pytania podobne do jak zamarynować szynkę do pieczenia?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zamarynować szynkę do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie chcesz kupować gotowych wędlin lub wolisz przygotowywać je samodzielnie w swoim domu? To zdecydowanie będzie lepszy pomysł i świetnie się składa, mam dla Ciebie przepis dzięki, któremu dowiesz się jak zamarynować szynkę do pieczenia. Dzięki temu. Twoja szynka będzie najlepsza, jednocześnie soczysta i delikatna. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że pieczenie mięsa nie jest trudne. Przygotuj tylko kilka podstawowych składników i wykorzystaj mój przepis na najlepszą, domową szynkę.

1. Umyj kawałek szynki i dokładnie osusz.

2. Do miski włóż oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, majeranek, oregano, czerwoną słodką papryki czosnek przeciśnięty przez praskę.

3. Natrzyj mięso i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

4. Tak przygotowaną szynkę upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Sam widzisz, jak proste jest marynowanie szynki, dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Dodatkowo poznaj mój sposób na szynkę z szynkowara, która będzie również idealnym dodatkiem do pieczywa.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w dowolne mięso, ja tym razem skorzystałam z łopatki wieprzowej, dodatkowo żelatyna, czosnek i odrobina cukru. Zatem, jak zrobić szynkę z szynkowara z żelatyną?

W pierwszej kolejności mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie, dodaj cukier i żelatynę, stopniowo dolewaj zimną wodę (około 1 litra). Dokładnie wmasuj przyprawy do mięsa, odstaw mięso do lodówki na całą noc.

Tak przygotowane mięso przełóż do foli w szynkowarze i ubijaj, aby całość się zmieściła.

Zamknij szynkowar i ustaw temperaturę 80-90 stopni Celsjusza, gotuj szynkę przez około 90 minut, po tym czasie nasza szynka z szynkowara z żelatyną będzie dobra do spożycia.

Moja pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu szynka powstaje tak naprawdę z jednego składnika, czyli z mięsa, które jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dostarczy nam ono do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Jeśli chcesz, aby nasza domowa, smaczna szynka była nieco bardziej delikatna i lekkostrawna wykorzystaj z mięsa z piersi z kurczaka.

Skoro już znasz mój przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną, koniecznie wykorzystaj go w domu. Będzie to dobry pomysł na obkład do Twojego pieczywa. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, smaczna szynka będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto