Jak zamarynować szynkę do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie chcesz kupować gotowych wędlin lub wolisz przygotowywać je samodzielnie w swoim domu? To zdecydowanie będzie lepszy pomysł i świetnie się składa, mam dla Ciebie przepis dzięki, któremu dowiesz się jak zamarynować szynkę do pieczenia. Dzięki temu. Twoja szynka będzie najlepsza, jednocześnie soczysta i delikatna. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że pieczenie mięsa nie jest trudne. Przygotuj tylko kilka podstawowych składników i wykorzystaj mój przepis na najlepszą, domową szynkę.
- Umyj kawałek szynki i dokładnie osusz.
- Do miski włóż oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, majeranek, oregano, czerwoną słodką papryki czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Natrzyj mięso i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
- Tak przygotowaną szynkę upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz, jak proste jest marynowanie szynki, dlatego koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Dodatkowo poznaj mój sposób na szynkę z szynkowara, która będzie również idealnym dodatkiem do pieczywa.
Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w dowolne mięso, ja tym razem skorzystałam z łopatki wieprzowej, dodatkowo żelatyna, czosnek i odrobina cukru. Zatem, jak zrobić szynkę z szynkowara z żelatyną?
W pierwszej kolejności mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie, dodaj cukier i żelatynę, stopniowo dolewaj zimną wodę (około 1 litra). Dokładnie wmasuj przyprawy do mięsa, odstaw mięso do lodówki na całą noc.
Tak przygotowane mięso przełóż do foli w szynkowarze i ubijaj, aby całość się zmieściła.
Zamknij szynkowar i ustaw temperaturę 80-90 stopni Celsjusza, gotuj szynkę przez około 90 minut, po tym czasie nasza szynka z szynkowara z żelatyną będzie dobra do spożycia.
Moja pyszna w smaku, szybka i łatwa w przygotowaniu szynka powstaje tak naprawdę z jednego składnika, czyli z mięsa, które jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Dostarczy nam ono do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Jeśli chcesz, aby nasza domowa, smaczna szynka była nieco bardziej delikatna i lekkostrawna wykorzystaj z mięsa z piersi z kurczaka.
Skoro już znasz mój przepis na szynkę z szynkowara z żelatyną, koniecznie wykorzystaj go w domu. Będzie to dobry pomysł na obkład do Twojego pieczywa. Dzięki samodzielnemu przygotowaniu takiego dodatku masz pewność, że Twoje posiłki są wolne do barwników i konserwantów, które teraz coraz częściej goszczą w naszej żywności. Dbając o swoje zdrowie, zadbaj o to, aby Twoje pożywienie było wolne od tych syntetycznych składników. Nasza domowa, smaczna szynka będzie idealnie smakować na świeżym, chrupkim pieczywie. Zadbaj, aby było ono na zakwasie o jak największym udziale mąki pełnoziarnistej.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!